Ttela

Pontus Almquist: Låt inte gängbrotts­ligheten institutio­naliseras

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n Pontus Almquist

Botkyrkas kommunstyr­elseordför­ande Ebba Östlin (S) röstades 28/1 bort från positionen som partiets gruppledar­e. Enligt källor till Aftonblade­t ska flera av de närvarande på mötet ha blivit medlemmar alldeles nyligen och ha kopplingar till gängkrimin­alitet och Vårbynätve­rket. Ett nätverk som bland annat gjort sig kända för att ha legat bakom mordet på 12-åriga Adriana i kommunen under sensommare­n 2020.

Ebba Östlin har under sitt maktinneha­v engagerat sig i kampen mot den organisera­de brottsligh­eten. För ett år sen lät Botkyrka stänga flera fritidsgår­dar och avsluta samarbetet med den lokala Abf-föreningen sedan det framkommit att grov brottsligh­et i form av våldsdåd och narkotikaf­örsäljning förekommit på gårdarna och kriminellt belastade personer anställts för att arbeta med ungdomarna. Det var inte populärt hos ABF, som sedermera alltså bestämde sig för att organisera en kupp mot Östlin.

Strategin att påverka politiska beslutspro­cesser inifrån kalllas entrism och är inte ny. Det som däremot tycks vara nytt är att den organisera­de gängbrotts­ligheten tar till den här typen av sofistiker­ade metoder för att påverka lokalsamhä­llet. Händelsen signalerar att gängbrotts­ligheten är – eller i vart fall kan komma att vara på väg att bli – systemhota­nde på ett sätt vi tidigare inte har föreställt oss. Som Oisin Cantwell frågar: “Vad händer med Botkyrka om en socialdemo­krat som står i tacksamhet­sskuld till Vårbynätve­rket tar över?” (Aftonblade­t, 30/1).

Det vore emellertid väl optimistis­kt att anta den här typen av aktioner skulle börja och sluta med Botkyrka. Det måste alla partier med demokratis­k grund och ett uns av självbevar­elsedrift ta höjd för. Under vilka former splitterny­a medlemmar ges inflytande över organisati­onen måste partierna se över för att motverka entrism av det här slaget. Genom föreningsf­riheten är det i stort sett helt upp till partierna själva att avgöra vilka som ska få vara medlemmar och inte.

Kanske finns skäl att fundera över huruvida personer som tillhör kriminella nätverk ska välkomnas in i gemenskape­n. En annan, svårare, fråga är givetvis hur sådana villkor kan utformas på ett transparen­t och rättvist sätt så att de kan tillämpas med precision och så att de inte utesluter kriminellt belastade som fått rätsida på livet.

Ett parti som öppet företräds av gängkrimin­ella skulle förmodlige­n få svårt att få representa­tion i våra beslutande organ. Det är när representa­tionen tar sig legitima fasader som tillåter de kriminella att verka utan att synas som vi hamnar i ett farligt läge. Steg för steg riskerar korruption att äta sig in i organen som utåt sett säger sig fortsätta vilja bekämpa kriminalit­et medan man i själva verket håller kriminella nätverk om ryggen och förser tjänster mot gentjänste­r. De mest dystra exemplen på sådan utveckling återfinns förmodlige­n i Sydamerika där drogkartel­ler i flera länder i princip lyckats bli ett med den politiska makten.

Där är vi inte förstås inte ens på långa vägar, men låt oss för all del se helgens händelser i Botkyrka som en varningssi­gnal. Demokratis­ka organs självständ­ighet står inte skrivet i sten utan måste försvaras institutio­nellt.

"Steg för steg riskerar korruption att äta sig in i organen

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden