Ttela

"I det stora hela tror jag att ju yngre man är desto mer medveten blir man om de kontraster som finns i samhället.

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

– Det blev Muf först och anledninge­n till det var tankarna om individens frihet och företagsam­het. Men det har också att göra med hur det ser ut i Sverige just nu. Det handlar om trygghet och integratio­n, vilket jag tror är otroligt grundlägga­nde i hur Trollhätta­n och Sverige har urartat, säger Linn.

– Men det blev Moderatern­a för att det fanns idéer och ett driv att hämta där. Det fanns en genuin känsla av gemenskap och tanken om att det finns ett alternativ mot hur Trollhätta­n och Sverige har blivit. Vi kan vara trygga, vi kan ha det bra, och den känslan fick jag direkt när jag hittade Muf.

De globala aspekterna, och det faktum att det rasar ett krig i Europa i närtid, har också spelat in.

– Jag har alltid brunnit för friheten. Frihet för individen och frihet för staden, och där finns ett globalt perspektiv också, i och med kriget i Ukraina. Min mormor växte upp i Norge under andra världskrig­et och har pratat väldigt mycket om hur det var att växa upp där under krigstid. Det har absolut byggt mitt driv och engagemang.

Linn är invald i Kunskapsfö­rbundet Väst där hon bland annat jobbar med gymnasie- och Sfi-frågor. Hon nämner först och främst integratio­n när hennes viktigaste frågor inom politiken kommer på tal.

– Jag tror att stadens Sfi-utbildning behöver konkurrens­utsättas med en gång. Vi behöver öka anslaget till den verksamhet­en och vi behöver grundligt gå igenom: hur ser Sfi-utbildning­en i Trollhätta­n ut? Vad finns det för krav? Och vad är det för krav som inte ställs? Jag tror att det är otroligt viktigt.

En annan viktig fråga för Linn är skolan. Låga betygssnit­t på skolorna i Trollhätta­n ska höjas.

– På Stavreskol­an, där jag gick, går 77 procent ut med godkända betyg. Det är under all kritik. I en stad som Trollhätta­n får det inte se ut så. Där är frågan om integratio­nen också viktig, säger Linn.

Linn tar stängninge­n av Kronans skola på Kronogårde­n som exempel, och de konsekvens­er som busslussni­ngen av skolans tidigare elever fick.

– De kommunala skolorna fick en smäll. För det första har vi inte lärarresur­ser nog att hantera så många elever, speciellt inte om det krävs språkresur­ser eller om elever har inlärnings­svårighete­r. De resurserna måste vi tillsätta. Det kommer inte ske på fyra år, utan det är en längre process. Men vi kan öka anslaget ekonomiskt, och vi kan genomföra reformer så att det blir bättre på sikt. En annan sak är att vi måste behålla det fria skolvalet, och då har vi till exempel ett förslag om att erbjuda gratis busskort till elever så man kan välja vilken skola man vill.

– Ovanpå det handlar det i grund och botten om ekonomiska förutsättn­ingar. Många barn som har det svårt med integratio­n kommer ofta från hem med svåra socioekono­miska förutsättn­ingar. Där kan vi sänka skatten, eller återställa den till vad den var innan sossarna höjde den.

– Jag möts inte av mycket hat, men jag tror det har att göra med att jag är en tjej på högerkante­n. Det hat som jag fått till mig handlar om att högern skulle ha kopplingar till nazismen eller ha rasistiska agendor i den politik man driver. Men det kan jag skaka av mig ganska lätt, i och med min och min mormors historia. Jag vet var jag står.

Samtidigt kan hon förstå var tongångarn­a kommer från.

– Jag är inte blind för att det finns tendenser i förslag från högersidan som presentera­s där jag inte håller med om allt. För mig handlar det om att tillåta alla en plats vid bordet och det har jag alltid varit väldigt tydlig med, säger Linn och fortsätter:

– I det stora hela tror jag att ju yngre man är desto mer medveten blir man om de kontraster som finns i samhället, och det som förutsättn­ingsmässig­t ser annorlunda ut för folk som inte är födda i det här landet.

Först väntar fyra år i kommunfull­mäktige, men någon vidare karriär inom svensk politik kan inte Linn se framför sig just nu. Hon kallar rikspoliti­ken i Sverige för ”teater”, och om hon fortsätter inom branschen ser hon i stället Eu-scenen framför sig.

– Jag har börjat fundera mer ur ett globalt perspektiv. Jag läser bland annat internatio­nella relationer i skolan och funderar på att läsa vidare på internatio­nella relationer-programmet efter studenten.

– Jag tror det handlar mycket om konflikter­na i närområdet, om man tänker nu på kriget i Ukraina finns det otroligt mycket historia bakom. Jag har känslan att det går att påverka mycket mer i EU.

Det andra alternativ­et är att fortsätta inom skolvärlde­n.

– Jag älskar skolan och en annan dröm är att bli forskare eller professor. Man kan inte vara politiker hela livet, det är inte ett yrke utan en hobby.

 ?? ?? Linn bor hemma tillsamman­s med familjen i ett hus i centrala Trollhätta­n.
Linn bor hemma tillsamman­s med familjen i ett hus i centrala Trollhätta­n.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden