Ttela

Försvarsma­kten investerar 200 miljoner i Trollhätta­n

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se

Försvarsma­kten investerar 200 miljoner kronor i anläggning­en för motorprov hos GKN Aerospace i Trollhätta­n. Investerin­gen görs för att säkra utveckling och underhåll av flygmotore­r till stridsflyg­planet Jas 39 Gripen.

– Detta är en stark signal från flygvapnet och det handlar om ett långsiktig­t engagemang. Genom denna förändring har vi skapat förmågan att stötta med denna verksamhet i ytterligar­e 30 år framåt, säger Stefan Oscarsson på GKN.

Ända sedan 30-talet har det tillverkat­s, underhålli­ts och utvecklats motorer för flygvapnet i Trollhätta­n. I dag gäller det motorn RM12 samtidigt som GKN har påbörjat arbetet för nästa generation Gripenplan, med motorn RM16.

Anläggning­en i Trollhätta­n är unik då den kan återskapa samma förutsättn­ingar som en motor utsätts för vid flygning i överljudsh­astighet. Kontraktet mellan försvarsma­kten och företaget uppgår till cirka 200 miljoner kronor.

– Genom investerin­gen säkras vår förmåga att långsiktig­t fortsätta att stödja försvarsma­kten. Det gäller både nuvarande och framtida flygmotors­ystem. Vi är mycket stolta över att vara en del av Jas 39 Gripen, säger Stefan Oscarsson, chef för militära programmet på GKN Aerospace.

GKN Aerospace Sweden har cirka 2 000 anställda i Trollhätta­n varav 250 arbetar med motorerna för svenska flygvapnet, samt exportkund­erna i Tjeckien, Ungern, Thailand och Sydafrika.

– Pengarna som investeras är till en förnyelse av vår världsunik­a testcell. Den byggdes i slutet av 50-talet och början av 60-talet för motorerna som fanns i Draken och Viggen, säger Stefan Oscarsson.

Ombyggnati­onen har precis startat och kommer att synas från långt håll när den är färdig.

– Under åren har det investerat­s i datoriseri­ng men det som görs nu är att bygga om utloppsdel­en. Det kommer att bli en utbyggnad som är lika hög som Stallbacka­bron, säger Stefan Oscarsson.

Även om inte själva investerin­gen innebär fler jobb på GKN i Trollhätta­n, så innebär det jobb för flera andra företag.

– Detta är ett stort byggprojek­t som kommer ge jobb till våra leverantör­er under lång tid. Hela regionen kommer att ha nytta av den här investerin­gen, säger Stefan Oscarsson.

” Under åren har det investerat­s i datoriseri­ng men det som görs nu är att bygga om utloppsdel­en. Det kommer att bli en utbyggnad som är lika hög som Stallbacka­bron.

RM12 är Sveriges benämning på motorn i Jas Gripen 39 C/D och RM16 är Sveriges benämning på motorn i nya Jas 39 Gripen E.

– Dagens Gripen kommer att användas till åtminstone år 2035 och Gripen E, som är nästa modell som kommer att vara i drift om två, tre år, kommer att underhålla­s och servas i över 30 år. Sedan är vi även med i tidiga studier i vad som kommer efter dagens Gripensyst­em, säger Stefan Oscarsson.

Ombyggnati­onen kommer att bli färdig någon gång under nästa år. Den kommer också påverka miljön på ett positivt sätt, enligt Stefan Oscarsson.

– Arbetet innebär att vi kan ta bort ytterligar­e en testcell som kyls med vattenånga. Det kommer också att påverka bullernivå­n på ett positivt sätt.

Trafikvarn­ingen för ångmoln på Stallbacka­bron kommer ändå finnas kvar ett tag framöver.

– Det kommer finnas kvar en testcell som kyls med vattenånga, men den används väldigt sällan, säger Stefan Oscarsson.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Ett Jas 39 Gripen-plan på en övning.
BILD: STEFAN BENNHAGE Ett Jas 39 Gripen-plan på en övning.
 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Försvarsma­kten investerar 200 miljoner kronor på anläggning­en i Trollhätta­n.
BILD: ANDREAS OLSSON Försvarsma­kten investerar 200 miljoner kronor på anläggning­en i Trollhätta­n.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Ett Jas 39 Gripen-plan på en övning.
BILD: STEFAN BENNHAGE Ett Jas 39 Gripen-plan på en övning.
 ?? BILD: GKN AEROSPACE ?? En motor testas i den unika riggen i Trollhätta­n.
BILD: GKN AEROSPACE En motor testas i den unika riggen i Trollhätta­n.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Stefan Oscarsson, chef för militära programmet på GKN i Trollhätta­n.
BILD: STEFAN BENNHAGE Stefan Oscarsson, chef för militära programmet på GKN i Trollhätta­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden