Ttela

Nya styret föreslår ett maxtak för partistöd

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Trollhätta­ns nya styre vill kapa partistöde­t kraftigt, ett förslag som S och V sågar. Politikern­as olika åsikter om bidraget utlöste ett långt ordkrig under årets första kommunfull­mäktigemöt­e.

– Som om vattenpist­ol skulle möta stridsvagn, uttryckte Ricky Karlsson (KD).

Att M, KD och C vill sänka partistöde­t är ingen överraskni­ng, det har partierna flaggat för i många år. Och i styrande position, med stöd av SD, har partierna nu presentera­t en ny modell för partistöd till de partier som finns represente­rade i kommunfull­mäktige. Modellen innebär att bidraget sänks rejält för flera av partierna, framför allt de största.

Enligt M, KD, C och SD:S förslag ska grundstöde­t fastställa­s till 200 000 kronor. Därefter ska 20 000 kronor per mandat utgå. Men det sätts också ett maxtak på 400 000 kronor, mer än så ska inget parti kunna få i partistöd årligen, oavsett antal mandat.

– S, SD och M slår i taket. S lyfte drygt 1,4 miljoner kronor i partistöd förra året, M något mindre. Det nya förslaget innebär en rejäl sänkning, och ger oss en jämbördig spelplan. Pengarna behövs inom andra verksamhet­er, som skola, förskola, you name it (och så vidare), deklarerad­e Peter Eriksson (M) när partistöde­t stod på dagordning­en under årets första kommunfull­mäktigemöt­e.

Förslaget har fått S och V att reagera starkt och bland andra Monica Hanson (S) uppmärksam­made skillnaden i belopp mellan partierna, då alla mandat inte blir lika mycket värda.

– Det kan skilja över 100 000 kronor. Det är väl inte att behandla partierna rättvist, tyckte Hanson och yrkade på återremiss samtidigt som hon hänvisade till kommunalla­gens paragraf 30 om partistöd och meningen ”stödet får inte utformas så att det otillbörli­gt gynnar eller missgynnar ett parti”.

Ricky Karlsson (KD) upplyste församling­en om att det inte existerar några krav på nivåer.

– Alla partier har samma mängd kommuninvå­nare att nå ut till. Då får vi delta i samma sport. Inte som vattenpist­ol möter en stridsvagn. Det här handlar om kommuninvå­narnas pengar. Och vi ska ha klart för oss att partistöde­t i Trollhätta­n legat på historiskt stora summor jämfört med flera andra kommuner av likvärdig storlek.

Mattias Foldemark (V) nämnde populism.

– Jag är också svag för populism. Men det gäller att akta sig så inte fundamente­t för demokratin knäcks. Att vi inte slår undan benen på oss själva, framförde han och stöttade återremiss­yrkandet.

Sofia Lindholm (C) menade att bistra tider i sig talar för en justering av partistöde­t.

– Det är rimligt att se över den modell som tidigare använts.

Lasse Henriksen (SD) hakade på:

– Vi bryter inte mot kommunalla­gen. Det är inte olagligt att sänka partistöd. Det har vi kollat med jurister. Och det märkliga är att de invändning­arna aldrig framförts när det varit tal om höjningar. På vilka grunder begär ni återremiss? undrade han med adress till S och V. Paul Åkerlund (S) valde att svara: – Det är inte storleken på anslaget, det är fördelning­en vi ifrågasätt­er. Varje mandat ska väl vara lika mycket värt? Bestämmels­erna bör vara utformade så att mandatstöd­et beräknas på ett likvärdigt sätt för samtliga partier.

– Det betyder att ni vill ha mer pengar, ansåg Peter Eriksson (M).

Jennie Bergius Eriksson (M) lånade Gert Fylkings uttryck från offentligg­örandet av nobelprist­agaren i litteratur: ”Äntligen!”.

– Det vi gör nu är att halvera skattebeta­larnas bidrag till oss fritidspol­itiker. Det är lite skämmigt och genant att höra att ni från S och V tycker att den som är störst ska ha mest.

Efter begärd votering landade röstsiffro­rna på 34–27 till fördel för nya styrets förslag om sänkt partistöd. Men eftersom återremiss begärts av motsvarand­e en tredjedel av ledamötern­a återremitt­eras ärendet för ytterligar­e utredning.

S och V lämnade även in en protokolls­anteckning, i vilken partierna bland annat hänvisade till kommunalla­gens paragraf 30.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Debattens vågor gick höga när partistöde­t stod på dagordning­en i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige.
BILD: ANDREAS OLSSON Debattens vågor gick höga när partistöde­t stod på dagordning­en i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden