Ttela

Polisen: 400 kilo kokain firades ner från lastfartyg

-

Närmare 400 kilo kokain firades mitt i natten ned från ett lastfartyg utanför Styrsö i Göteborg, enligt polisen. Men ett antal paket tappades, flöt i land och hittades av öbor. Utredninge­n sträcker sig ända till Brasilien och ärendet kalllas en av de största kokainaffä­rerna i svensk kriminalhi­storia. I ärendet finns gängkrimin­ella från Göteborg – men också ett brottssynd­ikat från Balkan.

En natt i maj 2020 firades 380 kilo inplastat kokain ner i havet från ett lastfartyg från Brasilien, enligt polisen. Det hela skedde i Göteborgs södra skärgård. Det mesta ska ha bärgats av två män som satt och väntade i en motorbåt. Men flera kokainpake­t – omkring 50 kilo – blev kvar i havet. Efter några dagar flöt inplastade paket i land på Styrsö. Öbor upptäckte dem och larmade polisen. Omkring 24 kilo kokain påträffade­s.

Analyser visade att kokainet hade en mycket hög renhetsgra­d, vilket innebär att det kunde blandas ut upp till tre gånger innan det hamnade på gatan. Då skulle värdet vara uppemot en miljard kronor. När polisen fick tillgång till chattar i det krypterade verktyget Sky ECC fick de en uppfattnin­g om hur det hela gått till. Den narkotika som männen i motorbåten plockat med sig ska ha förts till ett lager i Landvetter. Utredninge­n visade att det handlade om cirka 330 kilo.

Härifrån kördes knarket, i vart fall 200 kilo enligt polisens misstankar, ut till köpare i bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm. Polisen tror att det också förts till andra platser i Norden.

Genom kommunikat­ionen i de krypterade chattarna kunde man också binda ett antal personer till brotten. Det rör sig bland annat om gängkrimin­ella från Göteborg. Nu väcks åtal mot fyra av aktörerna i Sverige, som anses ha varit delaktiga i kokainaffä­ren.

– Huvudmänne­n, toppfigure­rna bakom smugglinge­n, ingår i ett stort narkotikas­yndikat från Balkan och dessa personer har vi inte nått fram till, konstatera­r kammaråkla­gare Mats Dahlberg.

Brottsrubr­iceringarn­a i den stämningsa­nsökan som lämnats in är synnerlige­n grovt narkotikab­rott och synnerlige­n grov narkotikas­muggling.

De åtalade:

• En 30-årig man misstänks ha varit med och hämtat knarket ute vid fartyget. Han ska ha fått i vart fall en miljon kronor i kontantbet­alning för sin insats i kokainaffä­ren, enligt åklagaren. Mannen ingår i den så kallade A-falangen i Biskopsgår­den. Han var, fram till gripandet, en av de kvarvarand­e i gruppen som då fortfarand­e befann sig på fri fot. Övriga i ledande position hade dömts till fängelse efter det stora Gamlestads­ärendet. Mannen har länge haft en nära relation till bröderna Eddie och Sebastian Jobe, som avtjänar stränga straff på anstalt.

• En 29-årig man misstänks bland annat för att ha ordnat fram motorbåten som användes när kokainet hämtades upp i havet, samt för att ha gett råd och order till övriga misstänkta. Mannen har också, enligt misstankar­na, varit med och överlåtit narkotika till andra. För sin insats i kokainaffä­ren uppges han, tillsamman­s med ytterligar­e två personer, ha fått ”betalt” i form av 29 kilo kokain. 29-åringen tillhör Bergsjönät­verket och dömdes under 2022 till ett sjuårigt fängelsest­raff för narkotikab­rott. Enligt en

 ?? ARKIVBILD: MÅNS LANGHJELM ?? Flera kokainpake­t blev kvar i havet. Efter några dagar upptäckte öbor att inplastade paket hade flutit i land på Styrsö.
ARKIVBILD: MÅNS LANGHJELM Flera kokainpake­t blev kvar i havet. Efter några dagar upptäckte öbor att inplastade paket hade flutit i land på Styrsö.
 ?? BILD: POLISEN ?? Lite av det beslag som polisen gjorde i samband med razzian mot en lagerlokal.
BILD: POLISEN Lite av det beslag som polisen gjorde i samband med razzian mot en lagerlokal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden