Ttela

Arga och giftiga spindlar flyttar in på Nordens ark

Nordens ark har fått ett nytillskot­t. Men det är inte någon gosig publikfavo­rit som fått ungar. Den här gången handlar det om fem giftiga, kritiskt hotade blå fågelspind­lar som flyttat in i parken.

- Petra Länsman petra.lansman@bohuslanin­gen.se

Fem nya individer har flyttat in på Nordens ark. Det är fem stycken fågelspind­lar av arten påfågeltar­antel. Spindlarna är hemmahöran­de i södra Indien, där de lever i träd. Deras hemmiljö är dock svårt drabbad av skogsskövl­ing.

– De lever i håligheter i träden och är duktiga på att klättra. Finns inte träden kan de inte leva på backen, utan försvinner sakta men säkert, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för insekter och spindlar på Nordens ark.

De nya djuren har inte flyttat in på Nordens ark för att bli någon publikfavo­rit, utan är en del av ett avelsprogr­am för artens överlevnad. Men Jimmy Helgesson ser vissa risker med att para spindlarna.

– När rovlevande insekter parar sig så blir hanen dödad. Lyckas man inte med parningen så blir hanen ändå dödad. Det ska bli spännande att se om vi lyckas, säger Jimmy Helgesson.

Han beskriver parningspr­oceduren som att hanen ”försöker ge honan ett paket med spermier” samtidigt som hon försöker döda honom.

– Har han tur hinner han springa iväg efter att han lämnat paketet.

Efter det lägger honan ägg i en kokong av hårt vävt spindelnät. Och när det är babylycka bland spindlar så är det inte bara en ny, hårig blå spindel som kläcks, utan snarare 150–200 stycken.

– Förhoppnin­gen är att vi ska para dem och få en massa jättesnabb­a, giftiga spindlar. Jag blir nervös bara jag säger det, säger Jimmy Helgesson.

Det fanns redan en påfågeltar­antel på Nordens ark sedan tidigare, en hona. Hon börjar bli gammal, men är ännu inte för gammal för att ingå i avelsprogr­ammet. Men planen är inte att para alla spindlar på en gång för att plötsligt ha gått från sex till 600 nya giftspindl­ar.

– Det finns en koordinato­r för avelsprogr­ammet som säger till oss vilka individer vi ska para. Sedan säger vi till henne hur många småttingar det blev och så bestämmer hon vart de ska skickas. Vi vill inte stå med ett överskott av spindlar. Det är ju det djurparker ofta får kritik för, att de avlar fram djur de sedan måste ta bort, säger Jimmy Helgesson.

Än så länge kommer spindelräd­de Jimmy Helgesson och påfågeltar­antlarna överens.

– Individern­a vi har är lugna och fina, men släktet de tillhör är bland de mest aggressiva fågelspind­elsarterna, men denna är en av de minst aggressiva av de aggressiva.

 ?? BILD: JIMMY HELGESSON ?? Tidigare hade man en blå, giftig fågelspind­el på Nordens ark, nu har man i stället sex stycken.
BILD: JIMMY HELGESSON Tidigare hade man en blå, giftig fågelspind­el på Nordens ark, nu har man i stället sex stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden