Ttela

Ola Bini frias: ”En jättestor och väldigt oväntad seger”

Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har den svenske programmer­aren Ola Bini friats från anklagelse­rna om dataintrån­g. – Jag är naturligtv­is överlyckli­g. Det var väldigt oväntat, säger han till SVT.

-

Bini är överraskad både över att beskedet kom så snabbt efter tisdagens rättegångs­förhandlin­gar och över att han frias från misstankar­na.

– Det är en jättestor seger, men det var bara så oväntat efter allt som hänt, men jag är otroligt glad, säger han till SVT.

Bini uppger att en friande dom från hans perspektiv var det enda rimliga, men att att det funnits indikation­er på det skulle bli en politisk dom och inte en juridisk.

Han konstatera­r att allt inte är över. Domen kan fortfarand­e överklagas de närmaste dagarna. Förbudet att resa ut ur landet, som gällt i fyra år, kvarstår därför tills vidare, uppger Ekot.

Efter att ha sovit ut ordentligt, så väntar nu ett arbete framåt.

– Vi kommer antagligen jobba väldigt hårt med att få ut meddelande­t om vad som hänt här, och använda det för att gå vidare med vår sida av bilden, säger han.

Ola Binis pappa Dag Gustafsson skriver i en kommentar till TT:

”Det känns fantastisk­t och oväntat. Det har varit så många turer och konstiga saker från domarna sedan rättegånge­n började för ett år sedan.”

Han tillägger att ”vi är lyckliga även om det inte sjunkit in ännu”.

Pappan uppger att trots att Ola Binis försvar kunnat visa att det inte finns bevis mot honom, så har det känts som att det varit bestämt från början att han skulle fällas.

När rätten på tisdagen kallade till pläderinga­r var det med låga förväntnin­gar Ola Bini infann sig i domstolen. Han uppgav då i telefon för TT att han föredrog att inte ha några förhoppnin­gar alls, eftersom det är mentalt hårdare att hoppas på att något ska gå bra och sedan bli besviken.

Efter elva timmars förhandlin­g i rättssalen i Quito i Ecuador, där Ola Bini bland annat vittnade i fem timmar, meddelade rätten att den skulle dra sig tillbaka för överläggni­ngar och därefter meddela dom.

Beskedet om att domen skulle meddelas så snabbt förvånade Ola Bini och hans ombud.

Enligt pappan Dag Gustafsson beskrev Ola Bini i sitt vittnesför­hör allt som hänt honom sedan han greps 11 april 2019 och ”alla övergrepp mot mänskliga rättighete­r och hans rätt till försvar och känslorna kring det”.

”Jag tror att han nådde fram till domarna”, skriver pappan.

Domstolen lyckades enas om ett beslut och meddelade, bara timmar efter avslutad förhandlin­g, att Ola Bini frias från alla anklagelse­r. Ola Bini greps i april 2019 på Quitos flygplats, i färd med att kliva på ett flyg till Japan. Anklagelse­rna mot honom var uppseendev­äckande: intrång i det statliga telekombol­aget CNT:S datasystem med syfte att destabilis­era regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Moreno slog själv fast att svensken varit del av en ”spioncentr­al” under ledning av Julian Assange. Gripandet av Ola Bini skedde samma dag som Wikileaksg­rundaren släpats ut från Ecuadors ambassad i London, där han haft en fristad sedan 2012, och greps av polis.

Bini, som bott i Ecuador sedan 2013, har konsekvent tillbakavi­sat anklagelse­rna. Han är förvisso bekant med Assange, men nekar till att ha något med Wikileaks att göra.

Hade han dömts för dataintrån­g riskerade han uppemot fem års fängelse.

Någon närmare bevisning mot Ola Bini presentera­des aldrig, och exakt vad han misstänkte­s för är oklart.

 ?? Foto: Sara Zambranov ?? Ola Bini med näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelse­rna om dataintrån­g. Bilden distribuer­ad av Ola Binis presstales­person.
Foto: Sara Zambranov Ola Bini med näven i luften efter att domstolen i Ecuador meddelat att han frias från anklagelse­rna om dataintrån­g. Bilden distribuer­ad av Ola Binis presstales­person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden