Ttela

Köpenhamns­toppen: ”Nej tack” till svensk kärnkraft

Den svenska regeringen­s tankar på ett Barsebäck 2.0 har fått politiker och kärnkrafts­motståndar­e att reagera på andra sidan sundet. – Nej tack, säger Köpenhamns borgmästar­e Sophie Haestorp Andersen till TT om planerna. Men det danska motståndet är inte

- Cornelia Mikaelsson /TT

”Vad ska väck? Barsebäck! Vad ska in? Sol och vind!”

Slagorden användes vid ett flertal demonstrat­ioner i Köpenhamn under 1970talet, och kärnkraftv­erket var en återkomman­de konflikt mellan den svenska och danska regeringen under de 30 år som det var i drift.

Om man frågar Köpenhamns överborgmä­stare har inställnin­gen inte förändrats, trots att Europa skriker efter energi efter Rysslands storskalig­a invasion av Ukraina.

– Vi var riktigt glada när man lade ner Barsebäck i Sverige. Det ligger ju som bekant bara några mil från Köpenhamn i en region där det bor över fyra miljoner människor, säger socialdemo­kraten Sophie Haestorp Andersen och fortsätter:

– Jag har inte sett några nya lösningar på avfallshan­teringen, och det finns fortfarand­e risk för olyckor och sabotage, speciellt nu när vi lever i en orolig tid, så därför är det fortfarand­e ett ”nej tack” från vår sida. Kärnkraft har dessutom inte någon plats i en grön framtid. Vad kan ni konkret göra för att påverka den svenska regeringen?

– Det här är en hållning som jag delar med den danska regeringen. Det viktigaste är att Sverige för en dialog med oss som part. Sverige och Danmark är varandras viktigaste vänner och därför är en dialog viktig.

Men Danmark är inte längre lika sammansvet­sat som det en gång varit i motståndet till kärnkraft.

Pernille Vermund, partiledar­e för Nye borgerlige, har sagt att hon mycket hellre vill ha ett kärnkraftv­erk än ett vindkraftv­erk på sin bakgård, och att hon skulle kunna förvara avfallet i sin källare.

Louise Theilade Thomsen, kommunpoli­tiker i Köpenhamn för liberala Venstre, har inte heller några synpunkter på ny kärnkraft i Sverige.

– Vi har stor tilltro till att Sverige använder den senaste teknologin. Att Barsebäck ligger nära Köpenhamn bekymrar oss inte, säger hon till Sydsvenska­n.

Danskarnas inställnin­g till egen kärnkraft i landet tycks vara på väg att förändras. I mars förra året uppgav 43 procent att de skulle ha röstat nej till kärnkraft om det hade hållits en folkomröst­ning och 39 procent att de skulle svara ja, enligt en opinionsun­dersökning gjord av analysföre­taget Megafon på uppdrag av tidningen Politiken och danska TV2.

Ett halvår senare genomförde Megafon en ny undersökni­ng med samma frågor. Då svarade 46 procent att de skulle ha röstat ja, samtidigt som nej-sidan endast stod för 39 procent.

Om man frågar Peter Suppli Benson, Nordenkorr­espondent på den danska tidningen Berlingske, har debatten om kärnkraft mildrats efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Det finns inte riktig någon diskussion om att etablera kärnkraft i Danmark. Vi har för lite erfarenhet. Men några politiker, och inte minst danskar, pratar om att det kanske är nödvändigt med kärnkraft. Så om Sverige skulle gå den vägen är det nog inte lika många som kommer att tycka att det är dåligt, säger han och fortsätter:

– De flesta vet att det finns ett underskott av el och många danskar tittar i sina plånböcker. Men Barsebäck har länge varit en symbolfråg­a i Danmark. Så Sverige kan nog ändå räkna med att några kommer att höja rösten om planerna realiseras.

 ?? Foto: Anders Ahlgren/svd/tt ?? Reaktorern­a i Barsebäck togs ur drift 1999 och 2005. Köpenhamns överborgmä­stare Sophie Haestorp Anderse är kritisk till ny kärnkraft i Skåne.
Foto: Anders Ahlgren/svd/tt Reaktorern­a i Barsebäck togs ur drift 1999 och 2005. Köpenhamns överborgmä­stare Sophie Haestorp Anderse är kritisk till ny kärnkraft i Skåne.
 ?? Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau/tt ?? Köpenhamns överborgmä­stare Sophie Haestorp Andersen hoppas på en dialog med Sverige angående ny kärnkraft i Skåne.
Foto: Ida Marie Odgaard/ritzau/tt Köpenhamns överborgmä­stare Sophie Haestorp Andersen hoppas på en dialog med Sverige angående ny kärnkraft i Skåne.
 ?? Foto: Sebastian Elias Uth/ritzau ?? Pernille Vermund, Nye borgerlige, är positivt inställd till kärnkraft.
Foto: Sebastian Elias Uth/ritzau Pernille Vermund, Nye borgerlige, är positivt inställd till kärnkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden