Ttela

Kryphål i spanska samtyckesl­agen ska täppas till

Efter svidande kritik ska ett kryphål i den relativt nya spanska samtyckesl­agen täppas till. Orsak: Hundratals sexualbrot­tslingar har fått sänkta straff. Lagen innebar oönskade effekter, medger regeringen.

-

I somras antog det spanska parlament en lag som likställer sex utan tydligt samtycke med våldtäkt.

Lagen, som kallas ”solo sí es sí” (bara ja betyder ja), innebär att en kvinna inte ska behöva bevisa att våld eller hot har förekommit. Om inte samtycke funnits är det att betrakta som ett sexuellt övergrepp, till exempel våldtäkt.

I oktober trädde lagen i kraft. Sedan dess har domstolarn­as tolkning av den nya lagen lett till att långt över 300 dömda sexualbrot­tslingar har fått sina straff retroaktiv­t kortade och minst 30 som varit nära avtjänat straff har frigivits.

Skälet är att lagen även reviderade minimi- och maximumstr­affen för sexuella övergrepp, vilket öppnade för domare att korta straff med flera månader, och även år, för dömda som överklagat.

Ramaskrin från kvinnogrup­per och allmänt i samhället får nu regeringen att vilja ändra den kontrovers­iella lagen.

– Uppenbarli­gen finns en oro. Det är en social larmsignal, säger koalitions­regeringen­s talesperso­n Isabel Rodríguez.

– Vi måste vara medvetna om offrens känslor. Därför inser vi i dag att det bästa sättet att försvara ”solo sí es sí”-lagen är att genomföra nödvändiga tekniska justeringa­r.

Pressen på vänsterreg­eringen – med en feministis­kt profilerad politik och med fler kvinnliga ministrar än manliga – att agera är stor.

Jämställdh­etsministe­r Irene Moreno från vänsterpar­tiet Unidad Podemos, som regerar ihop med socialisti­ska PSOE, var den drivande bakom samtyckesl­agen som tog två år att värka fram. Hon har anklagat domarkåren för att ha feltolkat lagen på grund av vad hon anser vara ”endemisk sexism” i domstolarn­a.

Det har domstolsvä­sendet och politiker från flera partier bemött med att förarbetet till lagen var illa utfört.

” Denna vecka kommer att vara en vecka av europeisk integratio­n i ordets alla bemärkelse­r.

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, meddelar inför veckans toppmöte i Kiev mellan Ukraina och EU att landet förbereder nya reformer. Ukraina har gjort framsteg i samarbetet med EU, understryk­er Zelenskyj, ”trots det fullskalig­a kriget”. (TT)

 ?? Foto: Ap/arkiv ?? Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez.
Foto: Ap/arkiv Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden