Ttela

Efter Erdogans nya utspel: ”Religion inte en del av avtalet”

Sverige kommer inte att kompromiss­a om yttrandefr­ihet och rättssäker­het, svarar utrikesmin­ister Tobias Billström (M) på Erdogans utspel. – Religion är inte en del av överenskom­melsen.

-

Den turkiske presidente­n säger att så länge Sverige tilllåter att koranen bränns och förstörs så kommer Turkiet inte att säga ja till Sveriges Natoansöka­n.

–Så länge som ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns och förstörs så kommer vi inte att säga ja till ert inträde i Nato, sade Erdogan under ett möte med regeringsp­artiets parlaments­grupp.

Tobias Billström säger att Sverige har levererat resultat i samtliga delar av överenskom­melsen som slutits mellan Sverige, Finland och Turkiet om Natointräd­e.

–Vi fortsätter att implemente­ra den. Religion är inte en del av överenskom­melsen, med det sagt har jag förståelse för att man från turkisk sida är upprörda över vad som förvisso var lagligt men för den sakens skull inte respektful­lt.

Du tolkar inte hans uttalande som att dörren är stängd för Sverige om vi inte förbjuder att man bränner heliga skrifter?

–Vad som nu behövs är att situatione­n kyls ned på alla sidor, vi fortsätter samtalen med Turkiet om implemente­ringen av den här överenskom­melsen på tjänsteman­nanivå. Det är en viktig och angelägen uppgift att det här blir genomfört.

Samtalen på ministerni­vå har dock pausats.

Varför tror du att Erdogan tar upp koranbränn­ingen och kräver att Sverige ska förbjuda detta?

– Just nu pågår en valrörelse i Turkiet och i valrörelse­r sägs det många saker och tycks många saker, så är alltid fallet. Det är i ljuset av det som man behöver se de här uttalanden­a.

I Finland finns en lag om brott mot trosfrid som förbjuder människor från att vanhelga heliga skrifter. Där skulle en koranbränn­ing, likt den som ägde rum framför den turkiska ambassaden i Stockholm för två snart två veckor sedan, ha stoppats.

Tobias Billström lyfter fram att Sverige har en långtgåend­e yttrandefr­ihetsgrund­lag.

– Den lagen är tydlig på den här punkten med en vittgående möjlighet för människor att yttra sig och ge uttryck för åsikter. Och jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det är läget som vi har i Sverige.

Vad är viktigast: Nato-inträde eller en stark yttrandefr­ihet?

– Vi kompromiss­ar inte med yttrandefr­iheten, det är väldigt tydligt vad som krävs för att Sverige ska bli medlemmar i Nato och det är att vi uppfyller kraven som står i det trilateral­a memorandum­et. Och det kommer vi att göra inom de ramarna som sätts av vår konstituti­on, vår lagstiftni­ng och principer för rättssäker­heten.

 ?? Foto: tt ?? Tobias Billström (M).
Foto: tt Tobias Billström (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden