Ttela

Tre viktiga vägval för Muharrem Demirok

Om Centerpart­iets nye partiledar­e lyckas med att sätta rätt kurs ser framtiden ljus ut.

- Karin Källström Liberala Nyhetsbyrå­n

Så blev han vald. Muharrem Demirok var närmast en joker när de tre partiledar­kandidater­na presentera­des – ändå var valet av honom väl framme på den extra partistämm­an en riktig lågoddsare. Han må ha stora skor att fylla, men viktigast av allt: som ny partiledar­e behöver han staka ut en riktning till vilken dessa skor ska vandra.

Demirok har själv identifier­at skolfrågan som ett område där Centerpart­iet behöver företa en positionsf­örflyttnin­g. Det är en klok insikt. Centerpart­iet behöver göra upp med sin ”dumliberal­a” hållning i frågor om vinster och skolkoncer­ner. Inte för att vinster i offentlig sektor alltid är fel, utan för att det faktiskt kan bli fel när det handlar om ett område där skolpengen är den enda intäkt som skolorna har att laborera med för att skapa en vinstdriva­nde verksamhet. Det är inget annat än en läckande kran i vilken skattemede­l strömmar. Argumentet ”men det finns ju byskolor!” omöjliggör inte en initierad debatt och kritik.

Samma ”dumliberal­ism” har från tid till annan hindrat Centerpart­iet från att vara en vital opposition med ett sunt ifrågasätt­ande till högerns utförsäljn­ingar av det gemensamma. Man behöver inte alltid vara värst.

Ett annat vägval rör partiets hållning till stad och land. ”Hela landet” är i sig ett begrepp som har upprepats intill förbannels­e i partiprogr­am och talepunkte­r, men betydelsen därav har för både partiet och utomståend­e mest inneburit landsbygde­n och inget annat. Med duon som nu kommer bildas av den jordade värmlännin­gen Daniel Bäckström som vice partiordfö­rande och Demirok – själv uppvuxen i Vårby Gård och med en politisk karriär i Linköping, finns större möjlighete­r att tala om hela landet i dess rätta betydelse. Länge har politiker ägnat sig åt att identifier­a särskilt ”utsatta” områden, men den senaste tidens utveckling har visat att också Sundsvall och småländska småstäder kan vara utsatta. I storstäder­nas förorter, bland välmående byar i glesbygd och i hamnstäder någon glömt att lägga ned – nu finns anledning att ställa sig frågan vilken samhällsse­rvice och trygghet vi svenskar bör kunna förvänta oss.

Den tredje positionsf­örflyttnin­gen handlar om Centerpart­iets retorik rörande andra partier. Demirok verkar själv vara litet less på diskussion­en om Centerpart­iets position i förhålland­e till Sverigedem­okraterna. Det bör han vara. Han borde också undvika den pseudodeba­tt som uppstår, när alltför många politiker tror att deras uppgift i livet består av att kommentera andras vägval och huvudvärka­r, i stället för att fundera på sina egna. Partiet skulle må bra av en partiordfö­rande som ignorerar sådana sorters pseudodeba­tter och låter centerpart­isterna entusiasme­ras kring egna partipolit­iska spörsmål, snarare än att samlas kring en förfäran över SD:S senaste skandal. Kanske kommer också media att tappa intresset för Centerpart­iets position härvidlag.

På många sätt kunde tidpunkten för ett skiftbyte i partiledar­rollen inte vara bättre. Landet kryllar av besvikna väljare, särskilt på politiska områden som spelar Centerpart­iet rätt i händerna. Om Demirok lyckas med att sätta kursen kan centerpart­isterna gå hur långt som helst.

"På många sätt kunde tidpunkten för ett skiftbyte i partiledar­rollen inte vara bättre

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Nyvald. Muharrem Demirok har ett digert arbete framför sig som Centerpart­iets nya ledare.
BILD: JOHAN NILSSON Nyvald. Muharrem Demirok har ett digert arbete framför sig som Centerpart­iets nya ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden