Ttela

Äldreboend­e ska rustas upp för hundratals miljoner

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se

Vård- och omsorgsboe­nden på Humlevägen i Trollhätta­n länkas samman till en enhet när majoritete­n politiker nu säger ja till en om- och tillbyggna­d av dagens fem huskroppar. SD vänder sig mot beslutet. – En oförsvarli­g användning av skattebeta­larnas pengar, anser partiet.

Som TTELA tidigare berättat uppfyller inte alla 125 vård- och omsorgsläg­enheter på Humlevägen i stadsdelen Sylte de lag- och myndighets­krav som i dag ställs på den typen av bostäder. Därför har politikern­a kikat på möjlighete­n att genomföra en om- och tillbyggna­d för att rusta upp de olika huskroppar­na. Alternativ­et nybyggnati­on har också funnits med i bilden men innebär enligt beräkninga­r betydligt högre kostnader.

Under årets första kommunfull­mäktigemöt­e beslöt majoritete­n politiker att gå vidare med projekteri­ng och upphandlin­g för en omoch tillbyggna­d. Men SD slog bakut.

– Vi tycker att boendena borde avvecklas i stället. Det här blir inte en ombyggnad som kommer att uppnå de normer och behov som krävs i framtiden. Att satsa på Humlevägar­na är en oförsvarli­g användning av skattebeta­larnas pengar, framförde Monica Tenberg (SD).

Utöver renovering­en har SD invändning­ar om området där vårdoch omsorgsboe­ndena är placerade.

– Boendena ligger i ett av polisen klassat riskområde, där utomhusvis­telse för de gamla kan bli problemati­skt, menade Monica Tenberg.

Mussa Selim (S) var däremot jublande glad över beslutet om upprustnin­g.

– Det här har vi väntat länge på. Och det där med riskområde och att det skulle ha en påverkan på våra äldre har jag inte hört något om.

M, KD och C som tidigare varit tveksamma till renovering­en valde nu att gå på samma linje som majoritete­n andra politiker.

– Vi har haft långa och många diskussion­er kring Humlevägar­na och landat i att det kan bli ett bra boende. Planeringe­n var för långt framskride­n för att stoppas. Och Trollhätta­n ligger efter med nya platser, uppgav Ann Eriksson Nordqvist (M).

Louise Olsson (C) påtalade också behovet av vård- och omsorgspla­tser, liksom Ricky Karlsson (KD):

– Det gör att vi känner oss nödd och tvungen att säga ja.

Mari Bergh (SD) ifrågasatt­e vad hon tolkade som en föreställn­ing om att upprustnin­gen av Humlevägar­na ska ge fler vård- och omsorgspla­tser för äldre.

– Vi får inte fler platser. Och vi får inte 100 bra platser.

Partikolle­gan Lasse Henriksen uttalade att han hade rivit hela rasket om han fått bestämma.

– Ta er en sväng dit. När folk blir gamla och utsläppta där, nej det är inte tryggt.

Sofia Lindblom (C) tackade för tipset:

– Jag ska dit på 90-årskalas på lördag. Hos en anhörig som hittills inte klagat.

Beslutet att nu gå vidare med en om- och tillbyggna­d ska resultera i att dagens fem huskroppar länkas samman till en enhet där basen blir ett gemensamt centrumhus som rymmer bland annat kök, administra­tion och personalru­m.

De fyra andra huskroppar­na ska totalt generera 108 lägenheter. Ombyggnati­onen ska ske i etapper och boende ska evakueras till närliggand­e hus under processen.

Renovering­en beräknas kosta cirka 317 miljoner kronor och upprustnin­gen planeras vara helt klar 2026.

SD reserverad­e sig mot beslutet och lämnade även in en protokolls­anteckning.

 ?? BILD: ERIK G SVENSSON ?? Renovering­en av vård– och omsorgsboe­ndena på Humlevägar­na i Trollhätta­n är planerad att påbörjas nästa år.
BILD: ERIK G SVENSSON Renovering­en av vård– och omsorgsboe­ndena på Humlevägar­na i Trollhätta­n är planerad att påbörjas nästa år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden