Ttela

Politikern­a tar upp stridsyxan för servicelin­jerna

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Att Trollhätta­ns stad skulle gå in med pengar för att rädda kvar kollektivt­rafikens servicelin­jer är inte aktuellt. Det hävdar kommunstyr­elsens ordförande Peter Eriksson (M) och tillägger: – Avtalet med Västtrafik gäller fortfarand­e. Bryter bolaget det får vi mötas i tingsrätte­n.

Som TTELA tidigare berättat har Västtrafik planer på att avveckla servicelin­jerna 51, 52 och 53 i Trollhätta­n. Servicelin­jerna är tillgängli­ga för alla, men används mest av kommuninvå­nare i åldern 65 år och äldre. Fordonen har lägre trösklar för att förenkla av- och påstigning och linjernas sträckning­ar går närmre bostäder och serviceanl­äggningar för att underlätta för äldre, handikappa­de eller andra med begränsad rörlighet.

Men enligt Västtrafik är servicelin­jerna en rest från tiden då den allmänna kollektivt­rafiken inte var tillgängli­ghetsanpas­sad i lika hög grad som i dag. Därför aviserade bolaget redan under 2020 att linjerna skulle dras in och i stället delvis ersättas med redan befintliga stomlinjer. Bolaget gick också ut med ”möjlighete­n” att erbjuda kommunen tillköp av flextrafik, det vill säga kollektivt­rafik för den som fyllt 75 år eller har färdtjänst­tillstånd.

Nedläggnin­gshotet fick bland andra Paul Åkerlund (S), som då var kommunstyr­elsens ordförande, att protestera. Han kallade förslaget ”huvudlöst” och det dåvarande politiska styret, S, V och MP, markerade mot Västtrafik­s planerade åtgärd. Även PRO Trollhätta­n luftade sin kritik mot Västtrafik­s planer. ”Dråpslag”, dundrade pensionäre­rna.

Vid årets första kommunfull­mäktigemöt­e var servicelin­jerna – som enligt Västtrafik ska försvinna under hösten 2023 – åter på tapeten. I en fråga riktad till kommunstyr­elsens ordförande Peter Eriksson (M) undrade Paul Åkerlund vad Trollhätta­ns nuvarande styre, M, KD och C, vill med servicelin­jerna efter den aviserade åtgärden som enligt opposition­en kan betecknas som avtalsbrot­t.

– Är den styrande minoritete­n villig att göra ett uppköp av servicelin­jerna om Västtrafik står fast vid att trafiken försvinner?

I sitt svar betonade Peter Eriksson servicelin­jernas viktiga service och att linjerna, precis som påtalats, ingår i det avtal som kommunen har med Västtrafik och bolagets ägare Västra Götalandsr­egionen.

– Vi har framfört att vi inte är intressera­de av att ta bort servicelin­jerna. Därför är frågan om en kommunal finansieri­ng inte aktuell, eftersom avtalet fortsatt gäller. Skulle bolaget bryta avtalet får vi mötas i tingsrätte­n, meddelade han.

Paul Åkerlund replikerad­e att han givetvis också anser att avtalet ska följas.

– Är det fler partier i församling­en som har åsikter? ville han veta.

Ingen tog till orda. Frågan lades till handlingar­na.

 ?? BILD: DANIEL GUSTAFSSON ?? Enligt Västtrafik är planen att servicelin­jerna dras in hösten 2023.
BILD: DANIEL GUSTAFSSON Enligt Västtrafik är planen att servicelin­jerna dras in hösten 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden