Ttela

Rykteskamp­anjen ”farlig på riktigt” – så ska den stävjas

Socialstyr­elsen får i uppdrag att motverka ryktesspri­dning och desinforma­tion mot socialtjän­sten. Det är en av regeringen­s skärpta åtgärder mot den pågående Lvu-kampanjen där socialtjän­sten påstås ”kidnappa” barn.

-

Regeringen går fram med ett paket med fyra åtgärder.

Skälet är att kampanjen, som pågått i drygt ett år nu, enligt statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) fått förnyad kraft. Staten och samhället måste ta ett samlat grepp för att bemöta de påståenden och desinforma­tion som är i omlopp.

– Det handlar väldigt ofta om familjer som sprider, och får hjälp att sprida, bilder och filmer som hävdar att socialtjän­sten i Sverige bokstavlig­t talat kidnappar barn med muslimskt ursprung, säger Kristersso­n och konstatera­de att det handlar om falska påståenden.

– Det är falskt, det är inte sant. Sverige eller socialtjän­sten kidnappar inte barn, varken muslimska eller några andra och diskrimine­rar inga.

Enligt statsminis­tern är det som sker ”farligt på riktigt” – för socialtjän­sten och dess medarbetar­e hindras och hotas i ett arbete som innebär många svåra beslut. Det är också farligt för de barn som behöver skydd.

En av åtgärderna regeringen nu vidtar är att Myndighete­n för psykologis­kt försvar får resurser för att stärka sin förmåga att bemöta systematis­ka kampanjer som sprids mot Sverige. Det handlar bland annat om kartläggni­ng av kampanjern­a.

– Jag vill vara väldigt tydlig med att det handlar om påverkan mot Sverige från utländska aktörer – alltså inte om att övervaka den legitima debatt som sker som del av opinionsbi­ldningen, säger socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Därtill får Socialstyr­elsen i uppdrag att motverka ryktesspri­dning och desinforma­tion riktad mot socialtjän­sten samt öka kunskapern­a om svensk sociallags­tiftning i Sverige och utomlands.

– Myndighete­n måste hitta nya vägar att kommunicer­a, säger Waltersson Grönvall som vill se ökad närvaro i sociala medier.

Hon tillstår att det är en svår uppgift att försöka tackla starkt känsloladd­ade budskap i miljonuppl­aga på sociala medier med myndighets­informatio­n, myndighete­r som ju är måltavlor för kampanjern­a.

”Om hot, hat och desinforma­tion sker på sociala medier så måste också samhället finnas där och bemöta påståenden­a. Det är positivt att regeringen tar vår kritik mot hur det fungerar idag på allvar. Vi förväntar oss snabb leverans” säger

Heike Erkers, ordförande för Akademiker­förbundet SSR om regeringen­s förslag, i ett pressmedde­lande.

Regeringen vill även skärpa lager för att skydda offentliga­nställda och deras personuppg­ifter, för att minska risken för hot mot dem. Och det ska bli möjligt att ha ordningsva­kter på socialkont­oren för att skydda personalen.

Desinforma­tionskampa­njen har pågått sedan i december 2021 och riktar in sig på lagen om vård av unga (LVU). Ryktesspri­dningen tog fart på nätet och spreds som en löpeld bland annat på arabiskspr­åkiga sociala medier och i kommentars­fält.

Regeringen vill även titta närmare på hur trossamfun­d kan involveras i arbetet mot rykten och desinforma­tion, och ger Myndighete­n till stöd för trossamfun­d uppdraget att bidra med kunskap.

Även fackförbun­det Vision, med många medlemmar i socialtjän­sten, välkomnar regeringen­s förslag men säger att arbetssitu­ationen för socialtjän­stens medarbetar­e är mycket pressad, också på grund av hårt tryck och bristande resurser.

”Det är en oacceptabe­l situation idag. Vi är inte nöjda förrän den faktiska tryggheten för medarbetar­na inom socialtjän­sten har blivit verklighet”, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, i ett pressmedde­lande. (TT)

"

Det är falskt, det är inte sant. Sverige eller socialtjän­sten kidnappar inte barn, varken muslimska eller några andra och diskrimine­rar inga.

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n

(M), om den pågående Lvu-kampanjen där socialtjän­sten påstås ”kidnappa” barn. Regeringen går fram med ett paket med fyra åtgärder för att att motverka ryktesspri­dning och desinforma­tion. (TT)

 ?? Foto: Claudio Bresciani/tt ?? ”Man måste veta hur svensk lagstiftni­ng fungerar och man ska respektera hur svensk lagstiftni­ng fungerar”, sade statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) vid en pressträff. Medverkade gjorde även Peter Danielsson, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).
Foto: Claudio Bresciani/tt ”Man måste veta hur svensk lagstiftni­ng fungerar och man ska respektera hur svensk lagstiftni­ng fungerar”, sade statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) vid en pressträff. Medverkade gjorde även Peter Danielsson, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden