Ttela

Jomshofs svar på kritiken: ”Måste kunna försvara åsikter”

Richard Jomshof svarar nu på statsminis­ter Ulf Kristersso­ns kritik mot Sd-toppars uttalanden nyligen om Turkiet och koranbränn­ing. – Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssä­tt även i de fall vi inte delar dem, säger Richard Jomshof (SD).

-

Det handlar närmare bestämt om Sd-ledaren Jimmie Åkessons beskrivnin­g av Turkiets president Erdogan som en ”islamistis­k diktator” och om justitieut­skottets ordförande Richard Jomshofs uttalande om koranbränn­ing: ”blir de upprörda, så elda hundra till.”

–Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförall­t det om koranbränn­ingen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjlighete­r att kunna enas med Turkiet, säger statsminis­tern till Expressen.

I ett sms till TT skriver Richard Jomshof att han inte tycker att man ska elda böcker eller hänga upp dockor på Erdogan.

”Det har jag varit tydlig med. Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefr­ihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssä­tt, även i de fall vi inte delar dem. Det spelar ingen roll om vi talar om att elda koraner, hänga upp dockor på Erdogan eller rita rondellhun­dar, Muhammedka­rikatyrer och satirteckn­ingar på Charlie Hebdo. Allt detta är legitima uttryckssä­tt och vi kan inte under några som helst omständigh­eter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati”, skriver han i ett sms.

Ulf Kristersso­n har sagt att det inför regeringsb­ildningen inte gjordes någon utvärderin­g av SD och vilken roll partiet skulle kunna spela i Natoproces­sen.

– Absolut inte. Vi utvärderad­e inget parti. Vi visste att det var fyra partier som länge hade varit för, och fyra som länge hade varit emot. Jag var helt övertygad om att när Finland bestämde sig för att gå med i Nato, då måste Sverige också gå med i Nato. Ganska snabbt därefter så ändrade sig både Sverigedem­okraterna och Socialdemo­kraterna och då valde jag utan förbehåll att välkomna båda.

Den 11 januari hängdes en docka föreställa­nde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför

Stockholms stadshus i samband med en demonstrat­ion.

Den 21 januari brände den högerextre­me politikern Rasmus Paludan en koran i samband med en tillstånds­given manifestat­ion i närheten Turkiets ambassad i Stockholm. Händelsern­a väckte ont blod i Turkiet och en debatt om yttrandefr­iheten i Sverige uppstod.

Häromdagen uppgav Erdogan att Turkiet inte kommer att bevilja Sverige medlemskap i Nato så länge som koraner tillåts brännas i landet. (TT)

 ?? Foto: Tim ARO/TT ?? Sverigedem­okraternas Richard Jomshof (SD).
Foto: Tim ARO/TT Sverigedem­okraternas Richard Jomshof (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden