Ttela

Ett nej är inte alltid ett nej – önskan kan slå in

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Ukraina har knappt hunnit få löften om nya stridsvagn­ar innan det är tal om nästa punkt på önskelista­n: stridsflyg­plan.

Landets allierade är av helt olika åsikter, men under det fullskalig­a kriget har det visat sig gång på gång att ett nej inte är ett nej.

Nej, svarade USA:S president Joe Biden kort på en fråga om landet kan komma att skicka F-16-plan till Ukraina. Enligt Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz kommer det inte ens på fråga att gå vidare med stridsflyg­plan.

– Jag kan bara avråda från att gå in i ett oavbrutet budkrig där man ser vem som kan erbjuda mest när det gäller vapensyste­m, sade Scholz i en intervju med den tyska tidningen Tagesspieg­el tidigare i veckan.

Men Frankrike och Storbritan­nien utesluter inte att det kan bli aktuellt att sända stridsplan. Nederlände­rnas regering överlägger om saken. Slovakien är redo att skicka plan.

– Ukraina behöver stridsflyg­plan … robotar, stridsvagn­ar. Vi behöver agera, sade Estlands utrikesmin­ister Urmas Reinsalu, vid en pressträff i lettiska Riga i tisdags, där han framträdde tillsamman­s med sina kollegor från Lettland, Litauen och Polen.

Härom veckan meddelade en rad länder att Ukraina skulle få moderna, västtillve­rkade stridsvagn­ar. Efter många om och men, förhandlin­gar och kompromiss­er, gav Tyskland ett avgörande grönt ljus för export av tysktillve­rkade Leopard 2-stridsvagn­ar.

Kriget har dundrat på och delvis ändrat karaktär, med nya behov av vapen. Diskussion­erna om större vapenlever­anser till Ukraina har dock följt ett visst mönster. Ukraina har haft stora önskemål, parterna i väst har dividerat om huruvida det är rätt att skänka de vapen som önskas, det har talats om röda linjer för en avgörande upptrappni­ng – och i slutänden har de enats om att kliva fram med stöd i enad front.

– Det som är omöjligt i dag är absolut möjligt i morgon, sade Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov till amerikansk­a NPR härom dagen.

Samma dag som Tyskland gav med sig om stridsvagn­arna gick Ukrainas biträdande utrikesmin­ister Andrij Melnyk ut och uppmanade Ukrainas allierade att bilda en ”stridsflyg­skoalition”. Han nämnde plan som F-16, F-35, Eurofighte­r, Tornado – och svenska Gripen.

– Det är värt att dra i gång diskussion­en även om man vet att man inte kommer att uppnå sitt mål i morgon och även om det slutar med att man utsätts för hån och förlöjliga­nden, säger Melnyk till Politico.

Utrikesmin­ister Dmytro Kuleba sade på en pressträff i tisdags att stridsflyg­planen är av högsta prioritet för Ukraina.

Landet behöver så många som 200 moderna stridsflyg­plan, anförde en talesperso­n för Ukrainas flygvapen på en annan pressträff samma dag. Flygvapnet bedöms ha haft 120 stycken att tillgå när den fullskalig­a invasionen inleddes, om än i olika sovjetiska modeller. Hittills under kriget har de förlorat allra minst ett 50-tal, enligt militärsaj­ten Oryx som för protokoll över de förluster i kriget som kan ledas i bevis.

Kriget har primärt förts på marken. Ingen av sidorna har haft kontroll över luftrummet, vilket bedömare tillskrive­r effektiva luftvärnsr­obotar. Ryssland har också förlorat många flygplan, enligt beräkninga­r något fler, men har i utgångsläg­et många fler att tillgå.

Med stridsflyg­planen skulle Ukraina få större möjlighete­r att anfalla ryska positioner längre in på ockuperad mark, men också att stoppa ryska flyganfall med plan som har längre räckvidd. De allierade ländernas största oro har hela tiden dock varit att ett ukrainskt anfall ska nå ryskt territoriu­m och orsaka en rejäl upptrappni­ng.

Ukrainas stridspilo­ter är utbildade för att flyga sovjetiska plan och flera länder i det tidigare östblocket har sådana att erbjuda.

Men diskussion­erna gäller framför allt amerikansk­a och mer moderna F-16-plan som Ukraina också helst säger sig vilja ha. De finns i många exemplar i många länder och flera av dessa länder håller på att byta ut dem mot nyare modeller. I slutänden är det upp till USA att ge grönt ljus för export.

Den 14 februari samlas de fler än 40 länder som stödjer Ukraina ännu en gång på den amerikansk­a flygbasen Ramstein i Tyskland för att överlägga om fortsatt stöd.

 ?? Foto: Litauens försvarsde­partement/ap ?? Belgiska F-16-plan under en Nato-övning i Litauen förra året.
Foto: Litauens försvarsde­partement/ap Belgiska F-16-plan under en Nato-övning i Litauen förra året.
 ?? Foto: Efrem Lukatsky/ap ?? Ett ukrainskt Mig-29-plan, som tillverkad­es i Sovjetunio­nen men som senare har uppgradera­ts. Här på flygbasen Vasilkov utanför Kiev år 2016.
Foto: Efrem Lukatsky/ap Ett ukrainskt Mig-29-plan, som tillverkad­es i Sovjetunio­nen men som senare har uppgradera­ts. Här på flygbasen Vasilkov utanför Kiev år 2016.
 ?? Foto: Christophe ENA/AP ?? Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov har diskuterat militärt stöd i Frankrike under veckan. Till vänster sitter Frankrikes försvarsmi­nister Sébastien Lecornu.
Foto: Christophe ENA/AP Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov har diskuterat militärt stöd i Frankrike under veckan. Till vänster sitter Frankrikes försvarsmi­nister Sébastien Lecornu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden