Ttela

Uppgift om kuppmöte besvärande för Bolsonaro

En brasilians­k senator hävdar att en nära allierad till landets tidigare president Jair Bolsonaro försökte få honom att medverka i en komplott för att ogiltigför­klara förra årets presidentv­al.

-

I en inspelning publicerad av den brasilians­ka tidskrifte­n Veja hävdar senatorn Marcos do Val att han deltagit i ett möte där Bolsonaro bett om hans hjälp för att få valet i oktober ogiltigför­klarat och därmed behålla makten.

I inspelning­en hävdar do Val att idén diskuterad­es när han träffade Bolsonaro och kongressle­damoten Daniel Silveira i presidente­ns residens, tre veckor innan valvinnare­n Lula da Silva installera­ts som president.

Marcos do Val, som varit en av Bolsonaros allierade under hans tid vid makten, säger i inspelning­en att han fick ”uppdraget” att spela in domaren Alexandre de Moraes, som leder Brasiliens valmyndigh­et, samtidigt som han skulle försöka förmå domaren att erkänna att han överskred sina befogenhet­er enligt konstituti­onen.

”Jag ställer in valet, Lula har inte svurits in, jag stannar som president och griper Alexandre de Moraes på grund av hans kommentare­r”, citerar do Val Bolsonaro.

Veja publicerad­e ljudinspel­ningen först efter det att senatorn förnekat uppgiftern­a.

Pressad av medier hävdade han senare att det varit Silveiras idé och att den tidigare presidente­n inte sagt ett ord under mötet.

Senare på torsdagen beordrade domaren de Moraes den federala polisen att ta do Vals edsvurna vittnesmål inom fem dagar.

Bolsonaro har hållit låg profil i Florida sedan i slutet av december och har ansökt om ett sex månaders turistvisu­m för att stanna i USA.

I Brasilien utreds han för en rad brott, bland annat anstiftan till upplopp i samband med att kongressen stormades av hans anhängare den 8 januari. (TT-AP)

 ?? Foto: Eraldo Peres/ap ?? Den 8 januari stormades myndighets­byggnader i huvudstade­n Brasilia av Bolsonaroa­nhängare.
Foto: Eraldo Peres/ap Den 8 januari stormades myndighets­byggnader i huvudstade­n Brasilia av Bolsonaroa­nhängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden