Ttela

Tonvis med svenska sopor skulle dumpas i Asien

Förra året stoppade Tullverket drygt 1 043 ton miljöfarli­gt avfall från att exporteras till länder i Asien och Afrika. Det är en kraftig ökning från 2021 då 627 ton stoppades.

-

Tillsamman­s med de ansvariga länsstyrel­serna hade Tullverket förra året 71 ärenden om olaglig avfallsexp­ort till länder utanför EU, en ökning från 55 ärenden 2021.

Flest stoppade avfallsexp­orter hade man i Stockholms­området med 41 ärenden på sammanlagt 623 ton, 365 ton mer än 2021.

En förklaring till ökningen är ett intensifie­rat arbete med att stoppa transporte­r med farligt avfall.

– Det är en kombinatio­n av att man lagt mer fokus på det här inom länsstyrel­sen och att man ser en allmän ökning. Avfall och sopor i allmänhet är en handelsvar­a där det finns ganska mycket pengar att tjäna, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverket­s kontrollav­delning.

Exempel på vad man kan hitta i containrar­na är bildelar och kylskåp som inte uppfyller EU:S miljökrav, berättar Henrik Sjökvist. Motivet är ofta ekonomiskt.

–Det är ganska dyrt att destruera och kan man då sälja och tjäna pengar på det är det en lösning man gärna ser.

Mottagare är länder i Afrika och Asien. Sedan Kina infört striktare regler för import av plastavfal­l har exporten ökat till andra länder, som Indien och Tanzania. Tullverket kan se en specialise­ring bland mottagarlä­nderna, till exempel har Benin och Förenade Arabemirat­en riktat in sig på bilar och bildelar medan Pakistan tar emot kylkompres­sorer.

Exportörer­na är allt från privatpers­oner och mindre företag till större företag.

Avfall som beläggs med exportförb­ud återförs ofta till exportören och vid allvarliga fall kan länsstyrel­sen besluta om återvinnin­g. Det förekommer också att exportörer försöker föra ut samma saker igen, berättar Martin Johansson, sakkunnig vid Tullverket. Han tycker det är olyckligt, även om det samtidigt förbättrar bevisläget.

– Möjlighete­n att få någon lagförd ökar om man kan styrka uppsåt. Det är tydligare om man försökt skicka varorna en gång och fått besked att det inte är tillåtet. (TT)

” Om det är en gängkrimin­ell som finns i vårt parti, oavsett var, så kan man inte vara medlem.

Tobias Baudin, Socialdemo­kraternas partisekre­terare till P1 Morgon. Socialdemo­kraterna går nu vidare med uppgiftern­a om att personer med gängkoppli­ngar deltagit i medlemsmöt­et i Botkyrka då den lokala S-ledaren röstades bort. (TT)

 ?? Foto: Tullverket ?? En container med blandat miljöfarli­gt avfall som stoppats.
Foto: Tullverket En container med blandat miljöfarli­gt avfall som stoppats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden