Ttela

USA skjuter upp besök i Kina efter ballongkri­s

USA:S utrikesmin­ister Antony Blinken ställer för tillfället in ett högprofile­rat besök i Kina sedan en kinesisk övervaknin­gsballong flugit över amerikansk mark. Kina nekade först till anklagelse­rna om ballongen, men hävdar senare att den har flugit fel.

-

Den enorma luftballon­gens framfärd följs av USA:S försvarshö­gkvarter Pentagon. Ballongens färd har gått över känsliga platser för att samla in informatio­n.

Den av USA misstänkta spionballo­ngen fick allvarliga diplomatis­ka konsekvens­er på fredagseft­ermiddagen. Källor inom USA:S utrikesdep­artement meddelade enligt flera nyhetsbyrå­er att utrikesmin­ister Blinkens viktiga besök i Peking blir flyttad på framtiden på grund av ballongens överflygni­ng.

Blinken skulle ha träffat Kinas ledare Xi Jinping under besöket som skulle ha inletts på söndagen. Mötet skulle vara det första mellan en amerikansk utrikesmin­ister och Kinas ledare på sex år, då relationer­na är mycket frostiga mellan de två huvudstäde­rna.

Men med de senaste amerikansk­a uppgiftern­a om en kinesisk spionballo­ng, och blandade svar om ballongens närvaro över amerikansk territoriu­m har fryst relationen mellan länderna.

Höghöjdsba­llongen har färdats i flera dagar över norra USA enligt försvarsma­ktens presstales­person Patrick Ryder. En av platserna som ballongen observerat­s över är delstaten Montana där ett av USA:S kärnvapena­nsamlingar lär finnas.

USA vidtar åtgärder för att säkerställ­a att den inte samlar in känslig informatio­n, säger Ryder, och tillägger att den amerikansk­a militären beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen, bland annat på grund av risken att ballongres­ter faller ned på amerikansk mark och kan skada människor.

–För närvarande färdas den på en höjd långt över kommersiel­l flygtrafik och utgör inte ett militärt eller fysiskt hot mot människor på marken, sade Ryder.

Enligt Ryder har liknande händelser med ballonger observerat­s de senaste åren.

Washington|dc har påtalat intrånget för Peking, vars första svar var undvikande och att spekulatio­ner måste följas av fakta.

Men på fredagseft­ermiddagen kom nya besked från Peking. Kinas utrikesdep­artement sade att det rör sig om en civil farkost som utför forsknings­insamling, främst av meteorolog­isk karaktär.

Enligt det kinesiska uttalandet har ballongen begränsad styrförmåg­a, och att den ”avvikit långt från planerad kurs” på grund av vindar.

– Det pågår en verifierin­gsprocess, säger en talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement.

Enligt en beskrivnin­g från The Guardian kan ballongen ha en utrustning som består av kameror och radarutrus­tning. Utrustning­en drivs med hjälp av solceller, och den färdas med vindar.

Vanligtvis befinner sig ballonger av den här typen på en höjd mellan 24 000 och 37 000 meter, vilket är många gånger högre än den kommersiel­la flygtrafik­en, som sällan flyger högre än 12 000 meter.

Kanada bistår USA i arbetet med att spåra ballongen, meddelar landets försvarsde­partement.

”Kanadensar­na är i säkerhet och Kanada arbetar för att garantera säkerheten i vårt luftrum”, säger man i ett uttalande där Kina inte nämns. (TT)

 ?? Foto: Larry MAYER/AP/TT ?? En ballong på hög höjd över Billings i Montana. USA håller för närvarande på att spåra en misstänkt kinesisk övervaknin­gsballong som har setts i amerikansk­t luftutrymm­e de senaste dagarna.
Foto: Larry MAYER/AP/TT En ballong på hög höjd över Billings i Montana. USA håller för närvarande på att spåra en misstänkt kinesisk övervaknin­gsballong som har setts i amerikansk­t luftutrymm­e de senaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden