Ttela

Milan i fritt fall – vill vända dystra trenden mot Inter

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Efter sex raka matcher utan seger har fjolårets guldtränar­e Stefano Pioli redan gett upp tankarna på att försvara Milans ligatitel. På söndag väntar Derby della Madonnina mot Milano-rivalen Inter. – Vår scudetto den här säsongen blir att säkra en Champions League-plats. Det är vårt mål, säger Pioli.

Inför säsongen 2021/22 var det få som trodde att AC Milan skulle ha någonting med Serie A:s titelstrid att göra. Tränaren Stefano Pioli hade förvisso stadigt förbättrat resultaten med den talangfull­a truppen – där ungtuppar som Rafael Leão, Theo Hernández, Fikayo Tomori och Sandro Tonali stöttades upp av rutinerade herrar som Zlatan Ibrahimovi­c, Simon Kjaer och Olivier Giroud – och fört Milan tillbaka till Champions League. Ändå sågs det som en remarkabel transforma­tion och bedrift när Milan förra våren snuvade Inter på ligatiteln och fick fira klubbens första scudetto på elva år.

Något vidare titelförsv­ar har det dock inte blivit från Milans sida.

Laget har inte varit i närheten av att upprepa fjolårets framgångar och de rödsvarta har genomlidit en blytung start på 2023. Sedan årsskiftet har Milan vunnit blott en match. I Rossoneri har dessutom förlorat den italienska supercupen, åkt ur Coppa Italia och under de tre senaste matcherna – samtliga förluster – har Milan släppt in hela tolv mål.

Efter det senaste nederlaget – Svidande 2–5 hemma mot Sassuolo – härledde fjolårets guldtränar­e Milans pågående bekymmer till någon form av mental blockering till följd av ett poängtapp mot Roma för en knapp månad sedan. Milan ledde matchen med 2–0 hemma på San Siro och såg ut att gå mot tre bombsäkra poäng, innan man föll samman i slutminute­rna och fick se Roma stjäla en poäng på tilläggsti­d.

– Efter matchen mot Roma har vi varit lite vilse och mentalt blockerade. Det är många saker som inte fungerat, säger Pioli och fortsätter:

– Vad som fungerat för oss de senaste två åren fungerar helt enkelt inte just nu. Om vi ska vända resultaten måste vi göra förändring­ar. Det vore dårskap från min sida att fortsätta på ett spår som inte ger resultat.

I kampen om ligatiteln har Napoli sprungit ifrån samtliga konkurrent­er. Avståndet ner till tvåan Inter är reden hela 13 poäng och Roma-tränaren José Mourinho har redan gratulerat Luciano Spalletti och hans Partenopei till scudetton. I striden om Champions League-platserna ser det dock ut att bli en högintress­ant vår där blott tre poäng separerar Inter, på andraplats, och sjätteplac­erade Roma. Efter den tunga inledninge­n på 2023 har Pioli nu skiftat fokus från titelutman­ing till säkrat Champions League-spel.

– Vår scudetto den här säsongen blir att säkra en Champions League-plats. Det är vårt mål, säger Pioli.

Milan kliver in i en minst sagt viktig månad, både i ligan och Europa, och enligt rapporter från Italien kan Pioli snart ha Zlatan Ibrahimovi­c – som inte spelat sedan han opererade korsbandet i våras – tillbaka i laget. I Champions League ställs I Rossoneri mot Tottenham i åttondelsf­inalen – och på söndag riktas hela Italiens ögon mot Milano för Derby della Madonnina, när Milan ställs mot ärkerivale­n Inter.

– Derbyvecka­n är alltid otrolig. Känslorna är så oerhört starka, även om det är mycket respekt mellan de två lagen, när två av världens största klubbar lag möts. Men derbyt är en match vi bara måste vinna, säger Milan-kaptenen Davide Calabria.

Hur mycket den här derbymatch­en betyder var tydligt i veckan när Milan-presidente­n Paolo Scaroni, vd:n Giorgio Furlani, såväl som sportchefe­rna Paolo Maldini och Frederic Massara besökt träningsan­läggningen Milanello för att visa en enad front tillsamman­s med Pioli och spelartrup­pen, de sviktande resultaten på sistone till trots.

Inter och Milan möttes för bara drygt två veckor sedan när Milano-rivalerna drabbade samman i Supercoppa italiana i Saudiarabi­en. Den gången var Inter det klart bättre laget och vann komfortabe­lt med 3–0. Nu hoppas Stefano Pioli att derbyt ska bli den perfekta matchen för att vända på Milans säsong.

– Vi måste få till en reaktion och vända på den negativa trenden, säger Pioli.

"Efter matchen mot Roma har vi varit lite vilse och mentalt blockerade. Det är många saker som inte fungerat

Stefano Pioli tränare i Milan

 ?? BILD: DANIELE MASCOLO ?? Olivier Giroud och övriga Milanspela­re har haft det tungt efter nyår. Laget har radat upp förluster och är borta från titelracet där Napoli har dragit ifrån rejält.
BILD: DANIELE MASCOLO Olivier Giroud och övriga Milanspela­re har haft det tungt efter nyår. Laget har radat upp förluster och är borta från titelracet där Napoli har dragit ifrån rejält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden