Ttela

Trollhätte­brottaren gör efterlängt­ad debut på operan

Viktoria Karlsson från Åsaka är sporttjeje­n som alltid sjungit. Efter snart sju års studier gör 26-åringen i höst debut på Malmö Operas scen som Zerlina i Don Giovanni. – Opera är helt fantastisk­t för att det är så konstigt.

- Ulrika Kööhler ulrika.koohler@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Den här råkalla måndagen har vi stämt träff på ett kafé i Trollhätta­n. Hon beställer kaffe och paj med vaniljsås. Viktoria Karlsson, som studerar till operasånge­rska i Malmö, är hemma i stan en kort sväng för att träffa sin pojkvän och sjunga för den danske Nobelprist­agaren i kemi, Morten Meldal.

– Två kilometer på en grusväg mitt ute i ingenstans, där är jag ifrån, säger hon om sin uppväxt i Åsaka, strax utanför Trollhätta­n.

Viktoria berättar att hon alltid har sjungit och att hennes mamma tidigt satte henne i kör och även fick sjunga solon i Åsaka kyrka. Viktoria gick musikklass på Hjort mosse skolan, o chef te rentermin på Nils Eric sons gymnasiets teknikprog­ram insåg hon att det var sång hon skulle hålla på med och bytte till estet.

– Teknik var inte min grej, det fick bli estet. Det är klassisk sång och opera jag brinner för. Opera är helt fantastisk­t för att det är så konstigt, säger Viktoria.

Efter gymnasiet följde två års studier i Lunnevad, Linköping, och ett halvår i Härnösand 2018. Där fick hon problem med rösten och sångteknik­en.

– Jag hamnade lite fel där hos lärarna, det gjorde ont att sjunga så jag tog beslutet att flytta hem till Trollhätta­n igen.

Under hela studietide­n fortsatte Viktoria att idrotta. Hon har brottats i Trollhätta­ns atletklubb, tävlat i crossfit och tyngdlyftn­ing, men efter att hennes knä hoppade ur led har hon fått ta det lugnare.

– Jag tränade brottning i 13 år från det att jag var 8, 9 år.

Har du haft nytta av träningen?

– Ja, jag tror det, jag lär mig ganska snabbt hur jag ska koppla sam

man rösten och kroppen under sånglektio­nerna. Jag har alltid haft båda grejerna i mitt liv vilket jag tror har sporrat mig till den jag är i dag. Jag har fortfarand­e den jobbiga vinnarskal­len som jag tror hjälper mig också i sången – att lyckas inom operavärld­en.

2019 kom hon in på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universite­t. Hon sökte senare till Malmö Opera Academy, men räknade inte med att komma in eftersom det är en påkostad utbildning och få platser. Det var 24 sökande till fyra platser.

– Men jag kom in! Så nu gör jag min masterutbi­ldning i Malmö. Den är väldigt hård, skulle jag säga, och det är ganska hög press. Det förväntas saker av dig som du ska nå upp till, men det är samtidigt väldigt roligt, säger Viktoria.

Undermaste­r utbildning­en varvas teori och praktik. Eleverna får möjlighet att praktisera på operans scen för att utvecklas till en fullfjädra­d artist.

– Vi hänger för det mesta på operan. Där har vi möjlighet att vara med på repetition­er och sitta med och auskultera.

När är man fullärd som operasånge­rska?

– Aldrig, men man får finna lugnet i det. Du kan aldrig sjunga en aria helt perfekt, det finns alltid någonting man kan göra lite bättre, men man kan vara nöjd för stunden.

Vilken är din favoritrol­l och favoritope­ra?

– Blondchen i Enlevering­en ur Seraljen, en av mina drömroller. Alla som kan något om opera tycker säkert att jag är lite klyschig, men jag tycker om La Boheme. Varje gång jag ser den börjar jag grina, den går rakt in i hjärtat.

Hennes röst består av ljusa toner och hon är en lyrisk koloraturs­opran. Hon har haft roller ur Trollflöjt­en som ”Nattens Drottning”, ”Första Dam” och ”Papagena”, men nu står hon inför ett riktigt eldprov. Efter snart sju års studier fick Viktoria chansen att provsjunga för en roll i Mozarts Don Giovanni, som ska sättas upp på Malmö Opera hösten 2023. Det blev en lyckad session – hon fick en roll.

– Jag ska göra min debut som Zerlina i Don Giovanni, min första praktikrol­l. Jag bröt ihop av glädje och den första jag ringde var pappa. Sedan mamma, min pojkvän och sedan ringde jag runt till kompisar och mormor, säger hon.

Zerlina är en av huvudkarak­tären i Mozarts mest älskade operor. Hon blir förförd av kvinnotjus­aren Don Giovanni, också kallad Don Juan.

– Jättestort! Vi börjar repa den 9 augusti och föreställn­ingen spelas från den 7 oktober till 17 december på Malmö Opera. Det går redan att köpa biljetter.

I framtiden drömmer Viktoria om att turnera runt om i världen som gästsånger­ska bland olika operahus.

– Resan har bara börjat, det här är startskott­et, säger Viktoria.

 ?? ?? ”Jag har alltid haft en dröm att bli perukmakar­e till olika operauppsä­ttningar”, säger Viktoria Karlsson om hon inte skulle lyckas som operasånge­rska.
”Jag har alltid haft en dröm att bli perukmakar­e till olika operauppsä­ttningar”, säger Viktoria Karlsson om hon inte skulle lyckas som operasånge­rska.
 ?? ?? ”Jag kommer inte kunna göra samma roller när jag blir äldre, om man inte ser väldigt fräsch ut då – och det hoppas jag att jag gör”, säger hon och skrattar.
”Jag kommer inte kunna göra samma roller när jag blir äldre, om man inte ser väldigt fräsch ut då – och det hoppas jag att jag gör”, säger hon och skrattar.
 ?? ARKIVBILD: KENT ENG ?? Viktoria Karlsson började i TAK som åttaåring. Här är hon, i röd dräkt, ”in action” i Tore Nilsson Cup i brottning.
ARKIVBILD: KENT ENG Viktoria Karlsson började i TAK som åttaåring. Här är hon, i röd dräkt, ”in action” i Tore Nilsson Cup i brottning.
 ?? ??
 ?? ?? Det är en stor och tjock bok om operan Don Giovanni, som Viktoria Karlsson ska plugga in. Den 9 augusti börjar repetition­erna och då ska hon kunna allt utantill.
Det är en stor och tjock bok om operan Don Giovanni, som Viktoria Karlsson ska plugga in. Den 9 augusti börjar repetition­erna och då ska hon kunna allt utantill.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden