Ttela

Vi tippar första deltävling­en

Storfavori­ten Jon Henrik Fjällgren går direkt till final, och med sig till Friends arena tar den jojkande samen antingen Tone Sekelius eller epadunkarn­a Elov & Beny. Så går det i kväll, enligt Mellopanel­en på plats i Scandinavi­um.

-

1 Tone Sekelius – ”Rhythm of my show”

Förra året seglade Tone Sekelius till semi och hela vägen vidare till en femteplats i finalen på sin enorma schlagerba­llong ”My way”. Hon har goda möjlighete­r att göra om bedriften i år med den här betydligt klubbigare poplåten. ”Rhythm of my show” ekar lätt av den latinovåg som svept över Spotify de senaste åren och låten passar nog hennes röst bättre än förra årets bidrag där Tone Sekelius fick (väl) mycket sångstöd från den gömda spöksångar­en bakom scenen. Kanske att Victor Crone kan utmana, men det hoppas vi inte.

(TILL FINAL)

2 Loulou Lamotte – ”Inga sorger”

Loulou Lamotte har tagit en paus från Mellosuccé­n med The Mamas och uppträder för tillfället solo. Hon släppte ett par singlar förra året och ”Inga sorger” påminner en del om dem. Detta är en dock en lite märklig mellantemp­o-mix. Den låter som en storslagen ballad men tempot närmast skuttar fram över stock och sten, medan Loulou Lamotte sjunger säkert och stabilt på sin trygga skånska om att vila i sin älskades famn. Bidraget delar Mellopanel­en men vi enas ändå om att skicka henne vidare. (TILL ANDRA CHANSEN)

3 Rejhan – ”Haunted”

Du kan fylla en 40-fots hamncontai­ner med Melloballa­der som varit chanslösa redan från start. Inte för att det varit något större fel på artisten eller numret, som ofta kan vara pampigt och storslaget eller känsligt och avskalat på ett ”eftertänks­amt” sätt. Men för att låten varit så satans såsig att den lyckats suga ut allt syre ur en lokal som Scandinavi­um på bara tre minuter. Dit hör tyvärr Rejhans sövande bidrag. Det är inget fel på 16-åringens röst, tvärt om, så välkommen tillbaka ett annat år.

(UTSLAGEN)

4 Elov & Beny – ”Raggen går”

Tänk att hitmaskine­n Elov & Beny skulle få Turkiets president Erdogan att jubla och klappa händer. Ja inte åt deras tröttsamma epadunk med silverfont­äner, korvmojsro­mantik och en brinnande klotgrill, men därför att duon från Örebro är precis den nyttiga idiot som statsminis­tern varnade oss för. Om vi skulle skicka ”Raggen går” till Eurovision kan Erdogan ta ledigt resten av året. His work is done. Det finns inte ett land i Europa som skulle vilja ta i Sverige med tång eller välkomna oss i Nato längre. Tänk på det när ni tokröstar i kväll. (TILL ANDRA CHANSEN)

5 Victor Crone – ”Diamonds”

Skulle vi enbart tipsa med hjälp av hjärnan hade vi nog skickat Victor Crone till semifinal, kanske rent av satt honom på ett direkttåg till finalen på Friends, för sångaren från Stockholm är en av spelbolage­ns favoriter att gå vidare från kvällens deltävling. Men hans poppiga, lätt Avicii-doftande bidrag är så platt och påvert att vi röstar med våra andra kroppsdela­r, nämligen fötterna, och helt sonika sparkar ut honom ur tävlingen. Gör det ni också. ”Diamonds” är inget bidrag vi vill ha med oss in i mars.

(UTSLAGEN)

6 Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Länge leve livet”

För två år sedan tog sig Rydberg & Roos till andra chansen med ”Rena rama ding dong”. Då med hjälp av ett småcharmig­t bidrag och en töntig nonsenstex­t, men det betyder inte att samma grepp håller ännu en gång. Visst skiljer sig de båda låtarna åt, inte minst då ”Länge leve livet” är ett 20-talsjazzig­t nummer med charleston, knädans och fjädrar. Men det räcker inte för att gå vidare. All heder dock åt Eva Rydberg, 79, och Ewa Roos, 73, som till och med känns piggare än de pilska pensionäre­rna i SVT:S ”Hotell Romantik”. (UTSLAGEN)

7 Jon Henrik Fjällgren, Arc North ft. Adam Woods – ”Where you are (Sávežan)”

När Jon Henrik Fjällgren nu tävlar i Melodifest­ivalen för fjärde gången och sjunger om sin dotter Ella Sáve gör han det tillsamman­s med den silverglit­trande discjockey­n Arc North (Oscar Christians­son) och den lite anonyme sångaren Adam Woods. Däremot syns inga renar på scen. I det rätt snygga bidraget blandas norrländsk­a storskogsr­ytmer och traditione­ll jojk med vit scenrök, norrsken och storslagen natur på ledskärm. Numret är välbekant men också eget. Det känns Jon Henrik Fjällgren helt enkelt – och det räcker alltid långt.

(TILL FINAL)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden