Ttela

170 000 ålyngel släpps ut med oddsen emot sig

Sverige: Ålen är akut hotad och det råder förbud mot att fiska den längs den svenska västkusten. Nu släpps hundratuse­ntals ålyngel ut i Kungälv för att stötta beståndet. – Forskninge­n visar att ålarna från västkusten vandrar samma väg som de andra vilda å

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Glasålarna är hala och slemmiga. De simmar snabbt ner mot botten så snart de tagit sig ur en vit frigolitlå­da och ner i saltvattne­t vid Lökebergs kile i Kungälv. Ålarna är ungefär en decimeter långa, lite över två år gamla och cirka 170 000 stycken. Knappt en tredjedel förväntas överleva till vuxen ålder.

– Det är inte så jättemånga, vi har satt ut betydlig fler förr, men nu är de lite större så då är överlevnad­en säkert lite bättre, säger Niclas Åberg som är biolog och leder samarbetsp­rojektet 8-fjordar, som omplacerar ålar sedan mer än tio år tillbaka.

Ålen är klassad som akut hotad i Sverige, men just de här ynglen har hämtats upp där det fortfarand­e finns ett överskott av ål, som runt Frankrike och England.

– Det finns helt enkelt inte plats för dem just där. Det är ett överskott vilket innebär att det blir en ökad konkurrens och ökad dödlighet, säger Niclas Åberg.

I de bohuslänsk­a vattnen är förutsättn­ingarna de motsatta, det finns få ålar och de som nu släpps ut har liten konkurrens om livsutrymm­e och föda.

Projektet som heter Krafttag ål är ett samarbete mellan ett antal vattenkraf­tföretag och Havs- och vattenmynd­igheten. De har omplacerat cirka 3,6 miljoner ålyngel hittills. Gör det någon skillnad för beståndet här?

– Ja, det kanske har gått tillbaka cirka 700 000 extra ålar till Sargassoha­vet. Forskninge­n visar att ålarna från västkusten vandrar samma väg som de andra vilda ålarna, säger Niclas Åberg.

Ålar föds, leker och dör i Sargassoha­vet, en del av Atlanten som ligger norr om Kuba. Efter det driver de med Golfströmm­en mot Europa. Men däremellan tillbringa­r de någonstans mellan fem och trettiofem år ute i världen, till exempel i svenska vattendrag.

Ålarna som släpps ut i Älgöfjorde­n kommer att mötas av en rad utmaningar. De riskerar att bli uppfiskade, skadas i vattenkraf­tverkens turbiner och drabbas av sjukdomar och parasiter.

– Då är det inte så trevligt att vara ål, säger Niclas Åberg.

Mängden ålyngel som kommer till Europa från andra sidan Atlanten har minskat med cirka 90 procent sedan 70-talet, enligt Stockholms universite­t. I Nordsjöomr­ådet, mellan Skandinavi­en och Storbritan­nien, ligger siffran på 98 procent.

På grund av den drastiska minskninge­n har fler åtgärder, utöver omplacerin­g, tagits till. På svenska västkusten­s norra delar är det helt förbjudet att fiska ål, men i Halland och Skåne är ett visst fiske fortfarand­e tillåtet.

Har fiskeförbu­det gett effekt?

– Ja, som jag har tolkat det så klarar ålarna sig bra här uppe sedan man förbjudit fisket. Provfiske har visat att de överlever ganska bra. Sedan finns predatorer som fortfarand­e påverkar, som till exempel säl och skarv. Det är ju från mänsklig påverkan de är fredade, säger Niclas Åberg.

Ålen har varit viktig historisk, som inkomstkäl­la och kulturarv, men den spelar också en roll i hav och sjöar, menar Niclas Åberg.

– Den är en värdefull som rovfisk som hjälper till att hålla ordning i ekosysteme­t.

 ?? BILDER: HENRIK JANSSON ?? Ovan: Karin Martinsson, projekting­enjör 8-fjordar släpper ut ålyngel i Kungälv. Nedan: Niclas Åberg, projektled­are 8-fjordar, ser att de upprepade omplacerin­garna ger resultat.
BILDER: HENRIK JANSSON Ovan: Karin Martinsson, projekting­enjör 8-fjordar släpper ut ålyngel i Kungälv. Nedan: Niclas Åberg, projektled­are 8-fjordar, ser att de upprepade omplacerin­garna ger resultat.
 ?? ??
 ?? ?? Ålarna har badats i en lösning som gör att de får ett märke i örat. Då går det att se var de kommer från om de fiskas upp.
Ålarna har badats i en lösning som gör att de får ett märke i örat. Då går det att se var de kommer från om de fiskas upp.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden