Ttela

Totalt iskaos i Lödöse: ”Bilar överallt – som ett plockepinn”

Västsverig­e drabbades av ett stort halkkaos under måndagen – och i Lödöse var det rena skidskoban­an på sina ställen. – Det låg bilar hej och hå längs vägen. Det såg ut som ett plockepinn, säger Åsa Nordesand som inte kunde ta sig till jobbet på morgonen.

- Sara Karlsson sara.karlsson@ttela.se

När minusgrade­rna slog om till plusgrader och regn blev det minst sagt halkigt på vägarna. I lokala Facebook-gruppen ”Vad som händer i Lödöse” vittnade många om totala isgator.

En av dem är Åsa Nordesand som bor på Hallonstig­en.

– Det var ganska roligt när jag såg katten i morse, inte ens hon kunde stå på benen, skrattar hon.

Åsa själv kunde inte köra till jobbet på morgonen.

– Det gick ju inte att ta sig nedför backen. Efter några timmar kom en traktor och sandade, då passade jag på att köra efter den, säger hon.

Då såg hon bilar lite överallt, som uppenbart inte kunnat ta sig fram på gatorna.

– Det var inga som skadats, utan de verkar ha glidit av vägen, säger hon.

Åsa Nordesand ville felanmäla sandningen till Lilla Edets kommun. När hon ringde växeln och skulle bli vidarekopp­lad till rätt person kom hon inte fram, utan samtalet bröts.

– Det är anmärkning­svärt. Jag har bott här i hela mitt liv och har aldrig tidigare begärt hjälp. I växeln sa de att det har varit högt tryck i dag och det kan jag förstå. Men samtidigt, man måste kunna ha lite framförhål­lning, säger hon och påpekar samtidigt att hon förstår att de haft mycket att göra.

Axel Friis, produktion­sledare på Lilla Edets kommun, bekräftar bilden: De har haft mycket att göra i dag.

– Vi har varit ute hela dagen med många enheter och halkbekämp­at, säger han.

Och framförhål­lning har de haft, menar han.

Hade ni kunnat göra någonting annorlunda?

– Nä, det hade vi nog inte kunnat göra. Vi var ute natten till idag, men i och med att det smälter, så smälter gruset ner i isen. Det kan vi inte göra något åt, säger han.

Vad har du för tips och råd till trafikante­rna?

– Nu börjar det ge sig och töa bort helt, så det blir bättre nu. Men när det är sådan halka, ta det jävligt försiktigt, gå inte ut om ni verkligen inte måste. Och om man måste: Gå ut tidigare så ni har tid på er, säger Axel Friis.

 ?? ?? Det var halt på vägarna under måndagsmor­gonen.
Det var halt på vägarna under måndagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden