Ttela

Ica-handlaren: ”Vi gör en större sänkning på en gång”

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

Trollhätta­n/vänersborg: Ica satsar en miljard på att sänka priserna. ”Jätteposit­ivt”, tycker de lokala handlare TTELA har pratat med. – Vi sänker priserna på de varor vi säljer mest av, säger Karljohan Läbom, Ica-handlare på Kvantum i Vänersborg.

Ica Sverige gick ut med nyheten förra veckan. En miljard kronor ska satsas på att sänka priserna, eller åtminstone inte höja dem, i dessa tuffa ekonomiska tider.

”Vi vet att våra kunder har det tufft ekonomiskt och då tittar man extra noga på prislappen när man handlar”, skrev Eric Lundberg, vd för Ica Sverige i det pressmedde­lande som gick ut.

Ica-handlarna i vårt område tog emot beskedet i positiv anda, även om de menar att det alltid satsas pengar på att sänka priserna.

– Det här är egentligen inget nytt. Det är något vi har hållit på med i 100 år, men det finns andra aktörer på marknaden som berättar lite mer om när de sänker sina priser än vad Ica har gjort hittills, så nu hakar vi på det också, säger Christian Palmén på Ica Matmor i Trollhätta­n.

Fredrik Nyqvist på Ica Jätten är inne på samma spår.

– Det här blir ytterligar­e ett krafttag för att sänka redan bra priser och för att på så vis öka konkurrens­kraften.

Exakt hur sänkningen ska göras och vilka varor som ska sänkas återstår att se. Dessutom avgör varje Ica-handlare själv hur sortimente­t och prisbilden ska se ut.

– Det är väldigt tidigt än, men det är upp till mig som Ica-handlare att avgöra vilka varor vi ska ha och vad de ska kosta. Jag tänker att vi sänker priserna på de varor vi säljer mest av, säger Karl-johan Läbom på Ica Kvantum i Vänersborg.

– Tidigare har vi kanske sänkt lite vid flera tillfällen. Nu blir det en lite mer markant förändring på ut-priserna till kund. Vi samlar ihop lite mindre prissänkni­ngar och gör en större sänkning på en gång. Jag välkomnar det och tycker det är jättebra, säger Christian Palmén på Matmor.

Det var ett tufft år även för handeln förra året och att sänka priserna gör att butikernas läge riskerar att bli ännu mer utsatt.

– Det är egentligen inte svårare att driva företag än att sköta sin privata ekonomi. Marginaler­na sjunker så klart och vi ser över alla våra kostnader i butiken, men därför är det också skönt att Ica centralt är med oss och satsar, fortsätter Karl-johan Läbom.

– Det här tar både på Icas marginaler centralt och för oss lokalt, så marginaler­na minskar ytterligar­e, men det är positivt för konsumente­rna med sänkta priser, säger Fredrik Nyqvist på Jätten.

Handlarna väntar på mer informatio­n om satsningen från Ica Sverige under nästa vecka.

– Det är jätteposit­ivt att Ica satsar för att vi ska sänka priserna ut till kund, säger Karl-johan Läbom på Ica Kvantum i Vänersborg.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG /TT ?? Det ska bli billigare att handla på Ica. Ica Sverige satsar en miljard kronor på att sänka priserna.
BILD: FREDRIK SANDBERG /TT Det ska bli billigare att handla på Ica. Ica Sverige satsar en miljard kronor på att sänka priserna.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? ”Det här blir ytterligar­e ett krafttag för att sänka redan bra priser och för att på så vis öka konkurrens­kraften, säger Fredrik Nyqvist på Ica Jätten i Trollhätta­n.
BILD: STEFAN BENNHAGE ”Det här blir ytterligar­e ett krafttag för att sänka redan bra priser och för att på så vis öka konkurrens­kraften, säger Fredrik Nyqvist på Ica Jätten i Trollhätta­n.
 ?? BILD: JONAS MYRHOLM ?? ”Vi samlar ihop lite mindre prissänkni­ngar och gör en större sänkning på en gång. Jag välkomnar det och tycker det är jättebra”, säger Christian Palmén på Ica Matmor i Trollhätta­n.
BILD: JONAS MYRHOLM ”Vi samlar ihop lite mindre prissänkni­ngar och gör en större sänkning på en gång. Jag välkomnar det och tycker det är jättebra”, säger Christian Palmén på Ica Matmor i Trollhätta­n.
 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG /TT ?? Ica sänker priserna efter att Ica Sverige har beslutat sig för att satsa en miljard på detta.
BILD: FREDRIK SANDBERG /TT Ica sänker priserna efter att Ica Sverige har beslutat sig för att satsa en miljard på detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden