Ttela

Hjälp dina små vänner i trädgården – och ta del av ett vackert skådespel

- Elin Wrethov livsstil@gp.se

Snö och kyla kan göra livet tufft för fåglar. Genom att skapa en matplats i trädgården underlätta­r du för de små djuren, samtidigt som du själv får ta del av ett vackert skådespel på nära håll.

Att titta ut genom fönstret och se domherrar, blåmesar, talgoxar och andra småfåglar knapra i sig från fågelborde­t är ett vinternöje för många.

Sofia Ohlsson, som tillsamman­s med maken Fredrik driver Norregårde­ns Fågelfrö, har märkt hur intresset för fågelmatni­ng ökat.

– Under pandemin började det komma många barnfamilj­er för att köpa fågelfrö och de har fortsatt. Fler och fler har börjat mata fåglar

"Många människor ser fåglarna lite som sina husdjur. Att mata dem skapar en känsla av att hjälpa till, men kanske framför allt av att få vara nära naturen.

Sofia Ohlsson

året runt eftersom de tar en del skadeinsek­ter i trädgården på sommaren. Och så är de ju vackra att se på.

På makarna Ohlssons gård växer bland annat vete, korn, havre och majs. En del av skörden blir till livsmedel – en del till fågelmat och hönsfoder som säljs i gårdsbutik­en. olika favoriträt­ter. Talgoxar och blåmesar gillar solrosfrön, jordnötter, hampafrö och talg. Gulsparvar föredrar havre och vete. För att klara vintern behöver fåglarna fettrika frön, som solrosfrön, men genom att servera en blandning av olika fröer ökar man chanserna att få fler arter till sin trädgård, tipsar Sofia Ohlsson.

Att hjälpa alla fåglar går inte, konstatera­r hon, men en liten insats är ändå möjlig och för många känns det bra att kunna ge de små vännerna i trädgården extra omsorg under vintern.

– Vi kan inte påverka en stor population men vi kan hjälpa enstaka individer. Många människor ser fåglarna lite som sina husdjur. Att mata dem skapar en känsla av att hjälpa till, men kanske framför allt av att få vara nära naturen.

Ibland får hon frågan ifall man absolut måste fortsätta mata fåglarna när man väl har börjat, det måste man inte, menar Sofia.

– Fåglarnas instinkt efter mat är så stark att de flyger vidare och letar efter mat någon annanstans.

Hur ska man göra för att undvika att locka andra djur som man inte lika gärna vill ha i trädgården, som råttor?

– Om man har det problemet brukar vi rekommende­ra talgbollar eller jordnötter, för då äter fåglarna upp allt och de sprätter inte ut lika mycket frön på marken.

 ?? BILD: ELIN WRETHOV ?? Att mata fåglarna i trädgården skapar en känsla av att vara nära naturen, konstatera­r Sofia Ohlsson.
BILD: ELIN WRETHOV Att mata fåglarna i trädgården skapar en känsla av att vara nära naturen, konstatera­r Sofia Ohlsson.
 ?? BILD: ELIN WRETHOV ?? Sofia Ohlsson på Norregårde­ns Fågelfrö har märkt hur intresset för fågelmatni­ng ökat.
BILD: ELIN WRETHOV Sofia Ohlsson på Norregårde­ns Fågelfrö har märkt hur intresset för fågelmatni­ng ökat.
 ?? BILD: MATS ROSLUND ?? Blåmesar gillar solrosfrön, jordnötter, hampafrö och talg.
BILD: MATS ROSLUND Blåmesar gillar solrosfrön, jordnötter, hampafrö och talg.
 ?? ?? Olika pippisar har
Olika pippisar har
 ?? BILD: PETER FRENNESSON ?? För att klara vintern behöver fåglarna fettrika frön.
BILD: PETER FRENNESSON För att klara vintern behöver fåglarna fettrika frön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden