Ttela

Sallad: Klassiker med extra krisp Caesarsall­ad med panerad aubergine

- Recept: Anja Olaug Jelinek

Caesarsall­ad är en riktig klassiker. Här piffas den till av panerad aubergine som är otroligt gott, med krispig utsida och mjuk insida. Jag brukar panera några extra när jag ändå håller på och förvara i frysen. Då kan jag slänga ihop denna sallad i ett nafs.

2 portioner

Panerad aubergine och sallad:

● 1 aubergine

● 1 ägg

● 1 dl vetemjöl

● 1,5 dl panko eller ströbröd

● 1,5 dl matolja

● 1 salladshuv­ud, gärna nouvelle eller roman

● 1/2 silverlök Parmesan till topping

Brödkruton­ger:

● 2 stora skivor dagsgammal­t surdegsbrö­d Ca

● 2 msk rapsolja En rejäl nypa flingsalt

Caesardres­sing:

● 1 äggula

● 3 sardellfil­éer (kan uteslutas om du ej äter fisk)

● 1 tsk dijonsenap

● 2 tsk äppelcider­vinäger Flingsalt och svartpeppa­r

● 1 dl rapsolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skala och skära upp aubergine i fyra tjocka skivor. Salta på båda sidor och låt skivorna vätska ur sig på en skärbräda i 30 minuter. Det gör att auberginen får en bättre konsistens och blir av med sin beska smak.

2. Ta isär salladshuv­udet och lägg i en bunke med vatten och tre isbitar. Då blir salladen krispig och får tuggmotstå­nd.

3. Skiva silverlöke­n. Skär brödskivor­na i kuber, lägg dem på en plåt och ringla rapsolja samt flingsalt på. Blanda. Ugnsbaka i tio minuter, rör runt och baka ytterligar­e fem minuter.

4. Nu gör vi dressing. Lägg alla ingrediens­er i en bunke förutom oljan. Mosa sardellfil­éerna en aning och vispa ihop allt till en dressing. Under vispning, tillsätt en skvätt olja. När du längre inte ser någon olja i bunken häller du i lite mer olja och vispar ihop. Gör detta cirka fem gånger med den mängd olja du har. När dressingen är tjock är den klar.

5. Häll av vattnet från salladen och täck salladen med dressingen och silverlök.

6. Dags att panera aubergine. Torka av aubergines­kivorna med hushållspa­pper. Vispa upp ett ägg och lägg upp vetemjöl på en tallrik och panko eller ströbröd på en annan. Doppa aubergines­kivorna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko eller ströbröd. Gör detta med alla fyra skivor.

7. Sätt på en stekpanna som du fyller med 1,5 dl matolja eller annan neutral olja. När oljan är varm steker du aubergine tills de fått fin färg på båda sidor. Låt rinna av på hushållspa­pper.

8. Lägg sallad i botten på en tallrik och toppa med färskriven parmesan och brödkruton­ger. Skär upp aubergine i skivor och lägg ovanpå salladen.

 ?? BILD: ANJA OLAUG JELINEK ??
BILD: ANJA OLAUG JELINEK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden