Ttela

Skye Holmgren siktar på att ta flygcert innan körkort

Ett år innan du får ta körkort får du ta flygcertif­ikat – och flyga helt själv. Det planerar Skye Holmgren att göra, som fyller 17 senare i år. Hen är en av ungdomarna i Örestens flygklubbs satsning på att bli Sveriges största ungdomsklu­bb. – Jag vill sur

- Amanda Samuelsson amanda.samuelsson@gp.se Bild: Sanna Tedeborg sanna.tedeborg@gp.se

Skye Holmgren har aldrig tidigare satt sin fot på ett flygplan men är ändå fast besluten att ta flygcertif­ikat. I dagarna påbörjar hen en utbildning för att komma ett steg närmre sitt mål.

– Jag vill bli något lite mer stridsakti­gt, som att hålla utkik efter bränder och sådana saker. Det är lite action i det och det tycker jag är väldigt roligt, säger Skye Holmgren.

Utbildning­en arrangeras av Örestens flygklubb i Marks kommun och riktar sig till ungdomar mellan 15 och 25 år. Målet är att de ska få upp ögonen för flyghobbyn och föryngra klubben, förklarar projektled­are Anand Rasheed.

– Jag siktar på att Örestens flygklubb ska bli Sveriges största och viktigaste ungdomsklu­bb, säger han.

Under ett halvår kommer ungdomarna en kväll i veckan att utbildas i meteorolog­i och navigation och få följa med på flera flygningar.

Utbildning­en kommer inte resultera i något certifikat, men tanken är att deltagarna ska ha kommit en bra bit på vägen.

– De får de tyngsta teoribitar­na och förståelse för vad som krävs för att ta flygcertif­ikat. Sen får de själva påbörja en kurs med att ta flyglektio­ner, säger Anand Rasheed.

Himlen är klar och stilla över Borås flygplats – en av Sjuhärads allmänflyg­platser där den med certifikat för privatflyg kan landa. Det har ett propellerp­lan med två pensionäre­r från Säve gjort i dag. De har flugit hit för att ta en kaffe och sedan åka tillbaka igen.

– Det är den bilden jag vill att ungdomen ska få in i sitt huvud – att man kan flyga över hela Sverige under en dag, umgås, fika och komma tillbaka, säger Anand Rasheed.

Anton Vialle, som sitter i Örestens flygklubbs styrelse, flikar in:

– Du kan flyga till Berlin på tre timmar och parta, eller åka till Tjeckien och äta god mat. Det är väldigt lätt.

Vad tänker ni om det ur ett klimatpers­pektiv?

– Man kan vrida och vända allting till något negativt. Klimatpåve­rkan av ett flygplan med alla passagerar­e i är otroligt litet per mil och passagerar­e. När vi flyger kan vi också upptäcka bränder och för att vi ska göra det måste vi flyga och öva, flyga är en färskvara, säger Anton Vialle.

Snittålder­n för de som har privatflyg­arcertifik­at för flygplan ligger på 54 år och i Örestens flygklubb är medlemmarn­a mellan 35 och 70. Anton Vialle tror att det beror på att hobbyn är tidskrävan­de och kostsam, beroende på hur mycket du vill flyga.

– Om man vill flyga varje dag så

Örestens flygklubb ska bli Sverige största och viktigaste ungdomsklu­bb.

Anand Rasheed projektled­are

kostar det mycket. Men gör man en budgeterin­g behöver det inte vara dyrare än vilken annan hobby som helst. Har du hästar så ska vi inte ens prata om att det kostar pengar, säger han.

Skye Holmgren tror det beror på att många ungdomar inte ens vet om att hobbyn finns. Själv fick hen reda på det genom en kompis.

– Då kände jag direkt att det var något jag definitivt skulle göra. Nu gäller det, nu ska vi upp i luften, säger hen.

I klubbens ungdomssat­sning

efterlyses särskilt tjejer. I dag är män kraftigt överrepres­enterade i flyghobbyn och i Örestens klubb finns inte en enda kvinna.

Därför har hälften av utbildning­ens 30 platser reserverat­s för andra än killar.

Killarnas platser har inte varit något problem att fylla. Desto svårare har det varit på den andra sidan. Anand Resheed berättar att de på grund av det flyttat fram utbildning­sstarten två veckor.

Men trots det

är det endast tre tjejer och Skye Holmgren som anmält sig.

– Tjejerna kanske inte riktigt vågar på grund av att killarna har sagt att de inte är tillräckli­gt tuffa för det och då kanske de tänker att det inte är menat för dem. Men så är det ju inte alls egentligen, det dummar ju till det något otroligt, säger Skye Holmgren och fortsätter:

– Jag ska försöka uppmärksam­ma att de också kan.

 ?? ?? Reportern fick följa med när Skye Holmgren testade att flyga för första gången någonsin. Att Skye nästan delar namn med ordet för himmel på engelska är bara en tillfällig­het och har inget med hens flygintres­se att göra.
Reportern fick följa med när Skye Holmgren testade att flyga för första gången någonsin. Att Skye nästan delar namn med ordet för himmel på engelska är bara en tillfällig­het och har inget med hens flygintres­se att göra.
 ?? ??
 ?? ?? Skye Holmgren och Anton Vialle i ett plan av modellen Piper Archer II. Piloten Anton Vialle är styrelseme­dlem i Örestens flygklubb. Flygturen ägde rum över Viared i Borås. ”Det var jätterolig­t, helt fantastisk­t faktiskt”, säger Skye Holmgren efteråt.
Skye Holmgren och Anton Vialle i ett plan av modellen Piper Archer II. Piloten Anton Vialle är styrelseme­dlem i Örestens flygklubb. Flygturen ägde rum över Viared i Borås. ”Det var jätterolig­t, helt fantastisk­t faktiskt”, säger Skye Holmgren efteråt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden