Ttela

Stoppa folkmordet och befria Palestina

Gaza är världens största utomhusfän­gelse. Det bor cirka två miljoner människor i området, varav hälften är barn, menar signaturen.

- Vänsterpar­tiet Fyrbodal

Kampen för att stoppa folkmordet på palestinie­r och för ett fritt Palestina är ett antirasist­iskt, antiimperi­alistiskt och antikoloni­alt arbete. Det är en global kamp för rättvisa och internatio­nell solidarite­t som berör oss alla. Ingen är fri förrän vi alla är fria.

Gaza är världens största utomhusfän­gelse. Det bor cirka två miljoner människor i området, varav hälften är barn. 1,9 miljoner av dem är internt fördrivna och skyddslösa mot Israels urskillnin­gslösa angrepp. FN varnar för pågående massvält och för kommande epidemier av infektions­sjukdomar.

Vår regering och andra makthavare sviker och det internatio­nella samfundet har fullkomlig­t misslyckat­s med att stoppa Israels offensiv. Efter 75 år av Israelisk ockupation och bosättning­spolitik, och mer än fem månader av folkmord i Gaza, är det tyvärr tydligt att världens ekonomiska och politiska elit inte kommer att stå upp för det palestinsk­a folket. De väljer att blunda för eller till och med stötta det pågående folkmordet.

Israel spärrar in befolkning­en. Bombar de områden de förvisats till. Utsätter dem för svält, för att sedan öppna eld när de försöker nå hjälpsändn­ingarna. Barn som överlevt bombanfall­en dör av hunger i sina föräldrars famn. Den grymhet Israel uppvisat är inget annat än ett brott mot mänsklighe­ten och terrorism. Skäms över alla de som inte sätter stopp för det här.

I slutet på februari ställde sig Euparlamen­tet bakom kravet på en omedelbar och permanent vapenvila och fördömde de länder som strypt biståndet till UNRWA. Det var välkommet. Men må alla de politiker och makthavare som tvekat, alla de som kunnat säga stopp långt tidigare, skämmas! Till svenska regeringen som, under pågående svältkatas­trof, drog in Sveriges stöd till UNRWA, vill vi påminna om att medhjälp till folkmord också är ett brott enligt internatio­nell rätt.

Över 30 000 liv är släckta. Tusentals fler saknas under rasmassorn­a och i spillrorna av sina hem. Vi undrar om Sveriges utrikesmin­ister fortfarand­e tycker Israels respons är proportion­erlig? Hur kan svenska partier, mitt under pågående folkmord i Gaza, med bomber som faller över kvinnor och barn, med svält, massdöd och misär, inte kräva en permanent vapenvila eller ens ett stopp för vapenexpor­t till Israel? Hur är det möjligt?

Vänsterpar­tiet Fyrbodal kräver att Sveriges hållning ska vara följande:

● Omedelbart eldupphör och permanent vapenvila

● Häv blockaden och den illegala ockupation­en

● Stoppa bosättning­spolitiken

● Tillåt omedelbar passage för hjälporgan­isationer

● Öka biståndet till UNRWA

● Stoppa vapenexpor­ten till Israel

● Israel och ansvariga ska ställas inför rätta

● Stoppa folkmordet och apartheide­n, riv muren och befria Palestina!

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? FN varnar för pågående massvält och för kommande epidemier av infektions­sjukdomar, menar signaturen.
BILD: ANDERS YLANDER FN varnar för pågående massvält och för kommande epidemier av infektions­sjukdomar, menar signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden