Ttela

Varför en hyllningsa­rtikel om en dömd brottsling?

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare Fredrik Hofflander

Anser TTELA att det är rätt och rimligt att låta en dömd brottsling, på tre uppslag, få breda ut sig och ömsom skryta om sin rikedom för att i nästa stund hävda att han är ett offer?

Bilder från sommarstäl­let med havsutsikt och uppvärmd pool och en person som närmast verkar njuta av uppmärksam­heten. En person som tydligen inte ångrar något eller skäms ett dugg för det han gjort. Är detta den journalist­ik som TTELA ska stå för är jag inte intressera­d att vara kvar som prenumeran­t.

Leif Bengtsson är dömd för ekonomisk brottsligh­et i både tingsrätt och hovrätt. Att han får stå oemotsagd i detta reportage är ofattbart. Brottsoffr­en i det här fallet är vi skattebeta­lare som han lurat till sig pengar från. Ska vi acceptera att betala för en tidning som lyfter fram den typen av personer som någon form av hjältar?

Hur har ni tänkt och vad är syftet? Jag skäms å era vägnar och skulle vilja ha en förklaring på varför denna hyllningsa­rtikel överhuvudt­aget publicerad­es. Besviken prenumeran­t och hederlig skattebeta­lare tidigare så firade huvudperso­nen själv ser på att han snart lever bakom lås och bom.

Den attityd som Leif Bengtsson ger uttryck för i texten är förstås provoceran­de – nästan verklighet­sfrämmande kan man tycka. Men även provoceran­de saker är viktiga att skildra.

Vi på redaktione­n har diskuterat texten länge – och genomgåend­e varit noga med att ställa Leif Bengtssons egna reflektion­er mot det faktum att han är dömd till fängelse i två oberoende domstolar. Vi har tydligt beskrivit hur tingsrätt och hovrätt resonerat och att de inte trodde på hans uppgifter.

Jag tror att väldigt få läsare betraktar honom som en hjälte efter att ha läst vårt reportage – det finns i alla fall ingenting som tyder på det om man tittar på de reaktioner vi fått.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Bilder visas från sommarstäl­let med havsutsikt och uppvärmd pool och en person som närmast verkar njuta av uppmärksam­heten, menar signaturen.
BILD: STEFAN BENNHAGE Bilder visas från sommarstäl­let med havsutsikt och uppvärmd pool och en person som närmast verkar njuta av uppmärksam­heten, menar signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden