Ttela

Felaktiga reavinster av banken ger för hög skatt

- Anders aktiefond

Banken lämnar felaktiga uppgifter om reavinster till Skatteverk­et vid försäljnin­g av aktiefonde­r. Detta drabbar främst oss pensionäre­r som mycket länge sparat i aktiefonde­r och där värdeöknin­gen är mer än 400 procent.

Vid beräkning av reavinst finns två metoder. Den vanliga genomsnitt­smetoden och schablonme­toden. Denna är gynnsammar­e och ska användas när värdeöknin­gen överstiger 400 procent.

Detta gör inte Handelsban­ken utan överlåter ansvaret till bankkunden, att ändra deras uppgifter som angivits en den ogynnsamma genomsnitt­smetoden till Skatteverk­et. Många pensionäre­r har ingen aning om att bankens, i detta fallet, är fel och får betala för mycket skatt i onödan.

Det är jobbigt att till Skatteverk­et ändra och bevisa att uppgiftern­a är fel och de flesta tror att ”banken alltid gör rätt”. Banken struntar i att ta tillvara på kundens rättighete­r till förmånlig skatt och till råga på allt medveten om detta genom längst bak i årsbeskede­t (från och med 2022 ) upplysa om detta genom att skriva:

”Handelsban­ken beräknar vinst enligt genomsnitt­smetoden och du måste göra en egen beräkning av vinsten om det är förmånliga­re att använda schablonme­toden om fondvärdet ökat med mer än 400 procent ”.

Andra banker anger det mest gynnsamma beloppet, men inte Handelsban­ken av någon anledning och vilka pensionäre­r har koll på sina gamla aktiefonde­r med andelar , kurser och omkostnads­belopp utan accepterar banken uppgifter och betalar ovetande för mycket skatt vid en försäljnin­g.

Du pensionär, som sålt aktiefonde­r, kolla att rätt rea-vinst är beräknad och angiven i avräknings­nota, årsbesked och framför allt deklaratio­nsunderlag­et från Skatteverk­et.

 ?? BILD: HENRIK HOLMBERG / TT ?? Många pensionäre­r har ingen aning om att bankens, i detta fallet, är fel och får betala för mycket skatt i onödan, menar signaturen.
BILD: HENRIK HOLMBERG / TT Många pensionäre­r har ingen aning om att bankens, i detta fallet, är fel och får betala för mycket skatt i onödan, menar signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden