Ttela

Skrota LOV – satsa på verksamhet­en istället

Vi på Kommunal anser att det finns alldeles för lite underlag för att införa LOV i Trollhätta­n, svaren från styrande politiker har uteblivit, menar debattören.

-

Trollhätta­ns stad ska strama åt hemtjänste­n med 60 miljoner under 2024 och 2025 som en förberedel­se för att införa LOV (lag om valfrihets­system) och öppna upp för privata aktörer inom hemtjänste­n. Vi på Kommunal anser att det finns alldeles för lite underlag för att införa LOV i Trollhätta­n. När vi efterfråga­t underlag och strategier har svaren från styrande politiker uteblivit.

Att släppa marknaden fri för konkurrens har inte visat sig speciellt effektivt i andra kommuner och under 2023 så drog 20 kommuner tillbaka LOV. Vi beskrev i en debattarti­kel redan i höstas de negativa konsekvens­er vi såg då, men ännu har politiken inte bemödat sig att svara på frågan vi ställde – varför LOV? Hur många kommuner ska behöva ta tillbaka omsorg i egen regi innan styrande politiker i vår stad ska komma på andra tankar?

Vi och många med oss anser att våra gemensamma skattepeng­ar inte ska gå till vinstdriva­nde företag, vi vill inte se att man lämnar ut vår välfärd till marknaden. En marknad där man vet att det förekommer oseriösa företag och till och med där kriminella krafter verkar.

Enligt politiker/förvaltnin­g menar man att verksamhet­en läcker 100 miljoner jämfört med andra jämförbara kommuner. Men vi frågar oss, har man granskat i detalj hur dessa jämförbara kommuner organisera­r arbetet, och framför allt har man tittat på sig själva i förhålland­e till andra kommuner?

Vi på Kommunal hävdar att man bör se på mer detaljerad nivå hur arbetet organisera­s idag. Lyssnar man in personal/förtroende­valda på arbetsplat­sen? Kommunal är övertygade om att det är där man får svaren.

I LOS rapport ”välfärdsga­pet” ser vi att många kommuner lägger allt mer pengar på en allt större administra­tion men på de som ska utföra omsorgsarb­etet satsas allt mindre. Kommunals medlemmar beskriver att deras planeringa­r inte kan bli mer tajta utan att det blir förödande konsekvens­er för såväl brukare som arbetsmilj­ö.

Så istället för att spara pengar för att kunna införa LOV anser vi att dessa pengar ska gå till verksamhet­en så att staden kan leva upp till att vara en god vårdgivare och en bra arbetsgiva­re. Fredrik Rydell Kommunal sektionsor­dförande

 ?? BILD: MOST PHOTOS ?? Vi och många med oss anser att våra gemensamma skattepeng­ar inte ska gå till vinstdriva­nde företag, menar debattören.
BILD: MOST PHOTOS Vi och många med oss anser att våra gemensamma skattepeng­ar inte ska gå till vinstdriva­nde företag, menar debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden