Ttela

Beslag efter skredet kan ta månader att utreda

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Fyra veckor efter polisens tillslag och frihetsber­övanden ipåskvecka­n kvarstår misstankar­na mot de tre personerna. Polisen jobbar med att gå igenom den stora mängd material de tagit i beslag – ett arbete som väntas ta månader.

– Den informatio­n vi fått från utredarna äratt de redan nu har hittat uppgifter som är viktiga för utredninge­n, säger chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson.

Men om det tillkommit fler misstänkta vill åklagaren inte kommentera.

Under påskveckan gick polisutred­ningen efter jordskrede­t vid E6 in i en operativ fas. Inom loppet av några dagar gjorde polisen tillslag och husrannsak­ningar i bostäder och kontor, bland annat i Stenungsun­dstrakten, och tog en stor mängd material i beslag. Tre personer delgavs misstanke om brott för att ha orsakat skredet genom att lägga dubbelt så mycket schaktmass­or än tillåtet i slänten öster om E6. Två av dem anhölls och släpptes sedan på fri fot. Och chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson hann hålla pressträff och berätta att motivet kan ha varit att tjäna stora pengar.

Fyra veckor senare jobbar polisen med att gå igenom beslagen i form av bland annat handlingar, dokumentat­ion, datorer och telefoner. Daniel Veivo Pettersson säger att en första granskning har gjorts, men att det kan dröja månader innan utredarna är klara.

– Det är ett stort material och det kommer dröja ett antal månader innan vi är helt klara. Min bedömning är att materialet innehåller uppgifter som är relevanta för utredninge­n, och som kan ligga till grund för framtida förhör eller andra åtgärder. Men jag kan inte säga exakt på vilket sätt det är relevant.

Innan man agerade i påskveckan gjordes bedömninge­n att man inte kunde invänta Haverikomm­issionens rapport, som väntas bli klar nästa år, eftersom bevisning riskerade att gå förlorad.

– Vi kan inte vänta så länge med att höra personer för att komma framåt i vår utredning. Tiden var mogen för oss att agera, säger Daniel Veivo Pettersson.

De misstänkta var på fri fot i ett halvår. Nu när ni börjat gå igenom materialet – misstänker ni att de hunnit förstöra bevis?

– Det vill jag inte kommentera. Då är vi inne på enskilda uppgifter om vad vi funnit och inte funnit. Men den risken finns rent generellt i alla utredninga­r.

Har det tillkommit fler misstänkta?

– Jag väljer att inte kommentera det. Jag konstatera­r att de tre är alltjämt misstänkta. Huruvida det tillkommer eller avskrivs folk avvaktar jag med att redogöra för.

I nuläget är ”en ganska begränsad krets av personer”, som åklagaren uttrycker det, uppskrivna som målsägande­n (den som har blivit utsatt för ett brott eller som lidit skada av ett brott).

– Det är i första hand de personer som har drabbats kroppslige­n av att de kört av vägen, något bolag har anmält sig som skadedrabb­at också.

Stenungsun­ds kommun är i nuläget inte uppskriven som målsägande. Daniel Veivo Petterson säger att fokus nu ligger på att utreda huruvida ett brott begåtts eller inte, och vem som i så fall kan misstänkas för det – målsägande­frågor och eventuella skadestånd­sanspråk får hanteras längre fram.

– Jag ser framför mig att det kommer bli en jätteuppgi­ft såklart. Det är alldeles uppenbart att det rör sig om oerhörda kostnader, som drabbat olika personer och verksamhet­er. Men vi mäktar inte med det i nuläget, vi får ta en sak i taget, säger Daniel Veivo Pettersson.

Rubricerin­garna i ärendet är grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t, grovt vållande till kroppsskad­a och otillåten miljöverks­amhet.

Åklagaren säger att de tre misstänkta förnekar brott. Advokat Karianne Bjørnes har av tingsrätte­n utsetts till offentligt försvarare i målet, men när St-tidningen talat med henne vill hon inte bekräfta det eller lämna kommentare­r.

– Jag har ingenting att säga, säger Karianne Bjørnes till St-tidningen.

 ?? BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO ?? I nuläget är ”en ganska begränsad krets av personer”, som åklagaren uttrycker det, uppskrivna som målsägande­n. ”Det är i första hand de personer som har drabbats kroppslige­n av att de kört av vägen, något bolag har anmält sig som skadedrabb­at också”, säger Daniel Veivo Pettersson.
BILD: FREDRIK NILSSON/QUADFOTO I nuläget är ”en ganska begränsad krets av personer”, som åklagaren uttrycker det, uppskrivna som målsägande­n. ”Det är i första hand de personer som har drabbats kroppslige­n av att de kört av vägen, något bolag har anmält sig som skadedrabb­at också”, säger Daniel Veivo Pettersson.
 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson under skärtorsda­gens pressträff om läget i utredninge­n om raset vid E6 vid Stenungsun­d. I bild syns också utrednings­ledaren Ulf Andreasson på polisen.
BILD: ADAM IHSE Chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson under skärtorsda­gens pressträff om läget i utredninge­n om raset vid E6 vid Stenungsun­d. I bild syns också utrednings­ledaren Ulf Andreasson på polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden