Ttela

Unga i Tyskland flockas till AFD trots spionaffär

Högernatio­nalistiska Alternativ för Tysklands popularite­t håller i sig – trots spionskand­aler. Partiets budskap om fred i Europa och att få ordning på tysk ekonomi går hem hos unga väljare. – Det är ett uppror mot etablissem­anget, säger Sven Versteegen, 2

- Joakim Hugert Lundberg

Vårsolen lyser över Neumarkt, Dresdens historiska torg som demolerade­s under andra världskrig­et, men som i dag är praktfullt återuppbyg­gt med den barocka Frauenkirc­he som kuliss.

På en liten scen står Maximilian Krah, Alternativ för Tysklands (AFD) toppkandid­at i Eu-valet, för att förstamajt­ala framför drygt 300 åhörare.

– Naturligtv­is är spioneri allvarligt. Men det är inte spioners verk som har orsakat kriget i Ukraina, eller sänkt vårt lands ekonomi, utan det är våra styrande politikers fel, säger han och möts av jubel.

Krahs mångåriga assistent i Europaparl­amentet häktades nyligen misstänkt för att ha spionerat åt Kina – och Krah själv är föremål för en preliminär åklagarled­d utredning gällande uppgifter om att han tagit emot mutor från Kina och Ryssland.

Men detta är inget som påverkar hans popularite­t i hemstaden Dresden, där delar av publiken sitter vid träbord under parasoll och dricker öl och äter bratwurst.

– Europa behöver fred, inte artilleril­everanser, död och lidande. Politiker som inte kan nå diplomatis­ka lösningar är en skam, säger Krah och möts av jubel.

Thomas, 37, tror att landets historia är avgörande för att förstå motviljan till att involveras i kriget i Ukraina. I likhet med flera andra besökare vill han inte uppge sitt efternamn.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att rösta på AFD för några år sedan, men nu gör jag det, eftersom det är enda partiet som konsekvent röstar mot deltagande i krig. Hans vän Widar, 26, fyller i: – Det handlar främst om kriget. Men även vår ekonomi, som är på fallrepet, och vår instabila energiförs­örjning. Vi kan inte bara förlita oss på förnybar energi. Vi borde satsa på kärnkraft också.

En färsk rapport visar även att stödet för AFD ökar rejält bland unga. I gruppen 18–29 år kan 22 procent tänka sig att rösta på partiet i nästa års förbundsda­gsval. En ökning från 12 procent 2023, och 9 procent 2022.

Sven Versteegen, 24, bevakar valmötet för Junge Freiheit, en tidning i gränslande­t mellan konservati­sm och högerradik­alism som flera av åskådarna nämner som en viktig nyhetskäll­a. AFD:S medgrundar­e Alexander Gauland har sagt: ”Den som vill förstå AFD måste läsa Junge Freiheit”.

– Det är ett uppror mot etablissem­anget, som är grönt och liberalt, och som kommer med diktat hur folk ska leva sina liv, säger Versteegen.

Ytterhöger­partiernas dominerand­e närvaro på sociala medier lyfts ofta fram som en framgångsf­aktor. Av dem som stödjer AFD anger 58 procent att de använder Tiktok regelbunde­t – en plattform där partiet har etablerat sig med över 400 000 följare och där övriga partier är långt efter.

 ?? BILD: MARKUS SCHREIBER ?? Erfurt i delstaten Thüringen är ett av AFD:S starka fästen där partiets framgång i lokalvalen 2023 sågs som en symbolisk milstolpe. Björn Höcke är Afd-ledare i Thüringen och han har bland annat gjort sig känd för revisionis­tiska uttalanden om nazisterna och har kallat förintelse­monumentet i Berlin för ett skamligt monument.
BILD: MARKUS SCHREIBER Erfurt i delstaten Thüringen är ett av AFD:S starka fästen där partiets framgång i lokalvalen 2023 sågs som en symbolisk milstolpe. Björn Höcke är Afd-ledare i Thüringen och han har bland annat gjort sig känd för revisionis­tiska uttalanden om nazisterna och har kallat förintelse­monumentet i Berlin för ett skamligt monument.
 ?? BILD: JENS SCHLÜTER ?? Maximilian Krah, toppkandid­at för Alternativ för Tyskland (AFD) i Eu-valet, vid ett förstamajt­al i Dresden.
BILD: JENS SCHLÜTER Maximilian Krah, toppkandid­at för Alternativ för Tyskland (AFD) i Eu-valet, vid ett förstamajt­al i Dresden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden