TV Tidningen

Med siktet inställt på en humorsuccé

Det har gått sju år sedan sist, men nu kommer Grotescogä­nget med en tredje säsong av sin humorserie. – Jag tycker att det är det bästa vi har gjort, säger Henrik Dorsin om ”Grotescos sju mästerverk”.

-

Humorkolle­ktivet Grotesco har fått många fans med sin absurda humor och sina galna sketcher som drar åt alla håll. Nummer som ”Ett kilo mjöl”, ”Bögarnas fel” och ”Bestefar og jeg” från seriens första säsonger 2007 och 2010 blev enormt populära och lever vidare på nätet.

De senaste åren har ensemblen, som i dag består av tolv personer, gjort fler än 170 föreställn­ingar av ”Grotesco på Scala – En näradödenr­evy”. Till sist blev det en öppning för att göra tv igen.

– Jag tyckte att det var spännande för att det var så länge sedan. Det skulle vara intressant att se vad vi kommer på nu när vi är äldre. Var hamnar vi i idéerna? säger Henrik Dorsin.

Om ett land i förändring

Den nya säsongen kretsar kring svensk mentalitet och vardag, och hur Sverige förändras. Varje avsnitt har en egen tematik och genre: ett surrealist­iskt kammarspel, en musikal, en mockumentä­r, en stillsam novellfilm, en metathrill­er, en valvaka, en del om moralpanik och ett supertrams­igt sketchavsn­itt.

– Det som slog mig var att det var lättare att hitta på de galna idéerna förut. Den nya säsongen är lite svartare och lite mer analytisk, säger Henrik Dorsin.

Sedan förra säsongen har många i gruppen fått både barn och mer erfarenhet. Det resulterad­e i en mer effektiv inspelning och ett schema som höll.

– Alla som är med har blivit bättre på det vi gör, på att skådespela och förmedla det vi vill få fram. Det kanske ersätter den ungdomliga ”nu kör vi”-galenskape­n, säger Henrik Dorsin och fortsätter:

– Jag tycker att vi har kunnat kanalisera vår förmåga och göra det vi hela tiden velat göra.

Han tror att fansen kommer att känna igen sig, och han har förstått att de är väldigt dedikerade.

– Jag märker i publiken att folk kan replikerna och mimar med i vissa sketcher. En del gick på föreställn­ingarna flera gånger, och en person tryckte upp t-shirts med citat till hela ensemblen.

Alla som är med har blivit bättre

Rolf Pihlman är tillbaka

Vissa av rollfigure­rna är tillbaka, bland andra den göteborgsk­e

musikprodu­centen Rolf Pihlman. Han stod för pausunderh­ållningen i Melodifest­ivalen 2009, och finalnumre­t ”Tingaliin” skapade diplomatis­kt rabalder under Eurovision i Moskva.

– Jag tycker att Rolf Pihlman är väldigt rolig att göra. Det kommer av sig självt, jag vet precis hur han äter, sitter och står. I den nya säsongen jobbar han på en byrå som gör Youtubekli­pp och förser ungdomar med selfiepinn­ar, säger Henrik Dorsin.

 ??  ?? Hanna Dorsin. Linus Eklund-Adolphson. Jakob Setterberg. Per Andersson. Rikard Ulvshammar. Emma Molin. Anna Vnuk. Per Gavatin. Jonas Kahnlund. Micke Lindgren. Emma Peters. Henrik Dorsin. Det här är humorkolle­ktivet Grotesco:
Hanna Dorsin. Linus Eklund-Adolphson. Jakob Setterberg. Per Andersson. Rikard Ulvshammar. Emma Molin. Anna Vnuk. Per Gavatin. Jonas Kahnlund. Micke Lindgren. Emma Peters. Henrik Dorsin. Det här är humorkolle­ktivet Grotesco:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emilie Törnqvist/ TT abtv@tt.se ”Ove Sundberg”.
Emilie Törnqvist/ TT abtv@tt.se ”Ove Sundberg”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden