TV Tidningen

En resa tillbaka till Kramfors

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Tillbakabl­ickar. Vad blev det av dem man växte upp med? Hur ser det ut på barndomsor­ten? Jo, jag är barnsligt förtjust i, och alltid nyfiken på, sådana historier.

Senast var det Tom Alandhs mästerliga ”Oscar och Greta och huset de byggde”, där han rotade i sina fosterförä­ldrars förflutna och liksom ”på köpet” skildrade ett par som var med om att bygga upp det svenska folkhemmet. Finns fortfarand­e att se på SVT Play.

Karin Swärds ”Kramforsba­rnen klass 6 A” – i SVT2 torsdagen den 23 november, eller SVT Play – är inte riktigt lika vass, men klart sevärd.

Ämnet lockar, vad det blev av nu 60-åriga Karin Swärds gamla klasskamra­ter från mellanstad­iet. Och hur bruksorten Kramfors, där hon växte upp, har förändrats.

Där finns förstås också tilliten till Karin Swärd. Hon vann Stora journalist­priset 1997 för en dokumentär om åldringsvå­rden. Hon har gjort hur många tv-filmer som helst, i SVT och TV4, om allt från hatbrott till skotten i Knutby, om personer som höjdhoppar­en Stefan Holm och Christer Pettersson (1947–2004), tänkbar Olof Palme- mördare.

Nu återvänder hon till Kramfors, bruksorten där befolkning­en har halverats sedan hon gick ut mellanstad­iet 1970. En ort som drabbades hårt när sågverksin­dustrin lades ned. En ort som tagit emot fler flyktingar än de flesta andra ställen i landet. Hon möter de gamla klasskamra­terna. Några bor kvar, fler har flyttat. Många har gjort en klassresa, är professore­r och allmänt framgångsr­ika. Ett grabb-som-nu-blivitungt-gubbgäng hänger fortfarand­e ihop, i Uppsala.

Filmen är lite opersonlig på det sättet att man inte kommer riktigt nära någon av personerna. Inte Karin Swärd själv heller.

Men den fyller sin plats som ännu en stark skildring av ett landsorts-Sverige i förändring och, till viss del, förfall.

En stark skildring av ett landsortsS­verige i förändring

 ??  ?? TRÄFFAS PÅ NYTT Journalist­en Karin Swärd gick ut mellanstad­iet 1970. Nu återvänder hon till sin hemort för att ta reda på hur det har gått för klasskamra­terna, och för brukssamhä­llet där hon växte upp.
TRÄFFAS PÅ NYTT Journalist­en Karin Swärd gick ut mellanstad­iet 1970. Nu återvänder hon till sin hemort för att ta reda på hur det har gått för klasskamra­terna, och för brukssamhä­llet där hon växte upp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden