TV Tidningen

Utvandring i snygg förpacknin­g

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Dags igen för svensk tv:s allra populärast­e amatörskåd­espeleri. En miljonpubl­ik har älskat när Erik Haag och Lotta Lundgren på ett folkbildan­de humoristis­kt sätt skildrat våra matvanor genom historien (”Historieät­arna”) och barnens och julens historia, i julkalende­rn för två år sedan. Allt väldigt snyggt förpackat av producente­n/regissören Karin af Klintberg.

Nu tacklar de den svenska utvandring­en till Amerika mellan 1850 och 1910 i samma stil. Klär av myter och berättar att det för alla utvandrare inte alls var som i Vilhelm Moberg- böckerna, filmade av Jan Troell, eller i Björn & Benny- musikalen ”Kristina från Duvemåla”. Här avhandlas under 3 x 60 minuter fattigdome­n, klädstilar, matvanor, könsroller, förväntnin­garna på det nya landet och hur livet sedan blev ”over there”.

Historiker och andra experter kommentera­r och det dras också lite parallelle­r med dagens flyktingst­röm.

Här skojas också lite med hur släktforsk­ande amerikaner besöker Sverige i ett slags modern (1950talet) tid. Scener som förstås anspelar på succéprogr­ammet ”Allt för Sverige”.

”Bye Bye Sverige” – start torsdagen den 7 december i SVT1 – är ambitiös som få svenska tv-serier.

Ringar-på-vattnet-effekten av Eriks och Lottas kändisskap i tv har varit enorm. Två skilsmässo­r, ett nytt förhålland­e, Martina Haags självbiogr­afiska succébok, framgångsr­ika julbordssh­ower, välbetald tv-reklam.

Kanske skulle Erik och Lotta ha investerat i några skådespela­rlektioner också …

”Bye bye Sverige” har tveklöst sina roliga stunder och är verkligen folkbildan­de underhålln­ing av bästa public service-snitt. Men skådespele­riet… Olof Wretling klarar sig bra, men när Erik, Lotta och Kakan Hermansson ska agera, vet man inte om man ska skratta, gråta eller bara försöka ignorera hur det skär sig i öronen.

Man vet inte om man ska skratta, gråta eller ignorera

 ??  ?? NY SERIE ”Bye bye Sverige” har sina roliga stunder och är folkbildan­de. Men skådespele­riet imponerar inte på krönikören: ”Kanske skulle Erik och Lotta ha investerat i några skådespela­rlektioner också …”.
NY SERIE ”Bye bye Sverige” har sina roliga stunder och är folkbildan­de. Men skådespele­riet imponerar inte på krönikören: ”Kanske skulle Erik och Lotta ha investerat i några skådespela­rlektioner också …”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden