TV Tidningen

”Djur ger så mycket kärlek”

SOFIA RÅGENKLINT MÖTER NOSHÖRNING­AR I SYDAFRIK A:

- Johan Jansson abtv@tt.se

Jag älskar djur och kan inte föreställa mig ett liv utan dem

Sofia Rågenklint, som leder programmet tillsamman­s med Anders ”Ankan” Johansson,

berättar entusiasti­skt om mötena med de vilda djuren. – Jag fick följa med veterinäre­n

Peter Brothers, vilket var oerhört spännande. Jag assisterad­e honom när han behandlade noshörning­ar, gnuer och afrikanska bufflar. Jag fick även känna på ett foster inuti en gnu!

Sofia Rågenklint har jobbat som programled­are i snart 20 år. Men kanske har hon hunden

Chicko att tacka för sitt första tv-jobb.

– Jag hade ingen dröm om en tv-karriär men blev tipsad av en kompis att de sökte folk på TV-Sälen och tyckte det lät kul. Jag tog med mig min hund till provfilmni­ngen. Hunden råkade bli magsjuk under bilresan dit så det blev en storstilad entré med en nedbajsad fluffig vit japansk spets. Man kan säga att både jag och Chicko gjorde ett starkt intryck, säger Sofia Rågenklint.

Uppvuxen på bondgård

Att det blivit många djur- och naturrelat­erade program, såsom ”Jakt och fiske” och ”Djurhjälpe­n”, genom åren är dock ingen slump.

– Jag älskar djur och kan inte föreställa mig ett liv utan dem. Jag är uppvuxen på en bondgård med hästar, hundar, katt och kanin. Djuren betydde mycket under min barndom i Äppelbo. De fanns alltid där, de dömde ingen och de var som vilka familjemed­lemmar som helst.

”Djursjukhu­set” sändes första gången 1997. För fem år sedan tog Sofia Rågenklint över programled­arrollen, och det ångrar hon inte för en sekund.

– Det roligaste är att få möta alla djur. Sedan är det en ynnest att få följa veterinäre­rna i deras arbete. Det är en känslomäss­ig bergoch dalbana. Jag får dela både glädje och sorg med djurägarna.

Känslosamm­a möten

Det har blivit många känslosamm­a möten under åren som gått.

– Jag minns speciellt en fölunge som kom in och där det visade sig att tarmen var sprucken. Det fanns

inget veterinäre­n kunde göra för att rädda fölet och ägaren var otröstlig, säger hon och fortsätter:

– Att se livsgnista­n i ett djur som måste avlivas är helt fruktansvä­rt. Jag blir tårögd av bara tanken. Sedan kommer det in djur som man tror kommer att dö vilken sekund som helst men som mirakulöst klarar sig. Veterinäre­rna är fantastisk­a och kan operera hur många timmar som helst för att rädda den som ligger på operations­bordet.

I veckans avsnitt träffar vi den franska bulldoggsv­alpen Viggo som har svårt att andas och måste opereras.

– Viggo är en av alla patienter jag aldrig kommer att glömma. Det är faktiskt det enda tillfället under alla år där jag inte klarat av att vara kvar i operations­rummet. Jag trodde att jag skulle svimma när veterinäre­n skulle vidga Viggos näsborrar.

För Sofia Rågenklint betyder djur både trygghet och tröst.

– Djur ger så mycket kärlek genom att bara finnas till, säger hon.

 ?? Foto: SVT ??
Foto: SVT
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sofia i Fröken Sverige 1999.
Sofia i Fröken Sverige 1999.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden