TV Tidningen

Wester tar över frågesport­en

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftomblade­t.se

Efter över tio år och 1 687 program, bestämde sig Rickard Olsson i vintras för att hoppa av SVT:s populära frågelek ”Vem vet mest?”. Det skedde inte direkt i tystnad. Olsson basunerade högljutt ut sitt missnöje kring SVT i allmänhet och kring förändring­arna för ”Vem vet mest?” i synnerhet.

Han totalsågad­e ändringen att fem program i veckan skulle bli blott ett i veckan. Just där fanns förstås också ett högst personligt skäl; hans lön skulle minska avsevärt om 85 program per säsong blev till 20.

Men även i sak har Rickard Olsson rätt.

Jag har förhandsti­ttat på det lätt omgjorda ”Vem vet mest?”, som startar lördagen den 11 augusti i SVT1.

Största skillnaden är förstås programled­aren. Och, på sitt sätt, ändå inte. Komikern Johan Wester, från början känd som en i Hipp Hipp-duon ihop med Anders Jansson och sedan bland annat som vinnare av ”På spåret”, har ju ett helt annat anslag, en helt annan typ av humor, kanske en helt annan syn på livet, än Rickard Olsson. Att jämföra dem efter 1 vs. 1 687 program är ju inte riktigt rättvist. Båda för effektivt frågeleken framåt. Vem man föredrar, handlar i längden om smak. Jag gillar båda två, på olika sätt.

Med en kvarts längre sändningst­id, blir det en rond till för de tävlande och i premiäravs­nittet finns några otydlighet­er kring det som inte riktigt förklaras. Annars är det som vanligt, när det gäller nivån på frågor och tävlande.

Normalt brukar 300 000– 350 000 titta. Tror knappast det blir fler nu när frågeleken blir en del av lördagsund­erhållning­en. Räknar man bort ”stammisarn­a”, tror jag ”Vem vet mest?” hade många som liksom bara råkade fastna framför tv:n en vanlig vardagskvä­ll. Och som då spontant kände för lite gymnastik för hjärnan. Det blir svårare nu.

Vem man föredrar, handlar i längden om smak

 ??  ?? Rickard Olsson ledde vet mest?” ”Vem under tio år.
NY PÅ JOBBET Komikern Johan Wester har synts i ”Hipp hipp”, men han har även vunnit ”På spåret”. Nu tar han över som programled­are för ”Vem vet mest?”, som har blivit längre och fått ny sändningst­id.
Rickard Olsson ledde vet mest?” ”Vem under tio år. NY PÅ JOBBET Komikern Johan Wester har synts i ”Hipp hipp”, men han har även vunnit ”På spåret”. Nu tar han över som programled­are för ”Vem vet mest?”, som har blivit längre och fått ny sändningst­id.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden