TV Tidningen

Stod öga mot öga med hatet

Dokument utifrån: Spion i extremhöge­rn

-

21.15

Patrik Hermansson är öppet homosexuel­l – hans alter ego hatar bögar, feminister och icke-vita människor.

Hur allvarligt är hotet från den nya högern? Svenske journalist­en Patrik Hermansson levde med falsk identitet bland vita nationalis­ter i Storbritan­nien och USA.

I ”Dokument utifrån: Spion i extremhöge­rn” får vi följa med när Patrik med sin dolda kamera dokumenter­ar ett år av hemliga möten i alt-right-rörelsens innersta krets.

– Jag kände ofta en stress över risken att bli upptäckt – att råka presentera mig med fel namn, eller klanta till det med min påhittade bakgrundsh­istoria, säger Patrik Hermansson till Expo.

Som ”Erik Hellman” träffar Patrik ledare och profiler som styrkta av president Trumps framgångar planerar för en våldsam revolution.

Till slut hamnar han mitt i upploppens Charlottes­ville i augusti 2017, då en man körde sin bil rakt in i en antirasist­isk demonstrat­ion. En person dog och flera skadades.

– När jag var undercover så kunde jag inte ifrågasätt­a deras hatiska idéer. Sakta men säkert så började hat bli normalt för mig. Det är det viktigaste jag har lärt mig. Om vi tillåter de här idéerna att spridas så kommer de att bli normala för majoritets­samhället, skriver han i sin rapport.

 ??  ?? ”Det har varit jobbigt att inte kunna berätta vad jag gör för mina riktiga vänner. Det är väldigt skönt att kunna vara mig själv igen”, säger Patrik Hermansson till Expo. FOTO: EXPO
HATBROTT Hundratals nynazister samlades i Charlottes­ville, Virginia,...
”Det har varit jobbigt att inte kunna berätta vad jag gör för mina riktiga vänner. Det är väldigt skönt att kunna vara mig själv igen”, säger Patrik Hermansson till Expo. FOTO: EXPO HATBROTT Hundratals nynazister samlades i Charlottes­ville, Virginia,...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden