TV Tidningen

Musikälska­res vägar korsas

Violinen, en dyrbar älskarinna

-

En förkrossad musikers och en fiolexpert­s vägar korsas i jakten på det perfekta ljudet. Hur kan några bitar trä vara ”hans livs kärlek”? För det är vad den tyske violinvirt­uosen Frank Peter Zimmermann kallar ”sin” Stradivari­us-violin från 1711. Den är värderad till 60 miljoner kronor och låg inlåst i ett bankfack i två år på grund av att ägaren, den tyska banken WestLB som lånade ut den, gick bankrutt. I sökandet efter ett nytt instrument vänder han sig till instrument­makaren Martin Schleske som har kallats 2000-talets Stradivari, efter den italienska instrument­byggarfami­ljen och deras legendaris­ka stränginst­rument. I dokumentär­en ”Violinen, en dyrbar älskarinna” berättas historien om hur en musiker förlorar och till sist återförena­s med sitt instrument. Parallellt får tittarna också följa en modern hantverkar­es arbete på sitt livs instrument och lära sig inte bara hur man tillverkar en violin, men också det fascineran­de fenomen som ljudets usprung är. Dessa två historier om en enorm kärlek till musiken och ett passionera­t sökande efter perfektion porträtter­ar egentligen den sanna stjärnan i dokumentär­en: violinen.

 ??  ?? En Stradivari­us är någon i den en violin italienska byggd av under 1600- Stradivari- och 1700-familjenLJ­UDPERFEKTI­ON Frank Peter Zimmermann spelar musik av Hindemith och Schumann i Berwaldhal­len i Stockholm. Dokumentär­en handlar om hur han förlorade och återförena­des med sin violin.
En Stradivari­us är någon i den en violin italienska byggd av under 1600- Stradivari- och 1700-familjenLJ­UDPERFEKTI­ON Frank Peter Zimmermann spelar musik av Hindemith och Schumann i Berwaldhal­len i Stockholm. Dokumentär­en handlar om hur han förlorade och återförena­des med sin violin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden