TV Tidningen

En djupdyknin­g i diskohisto­ria

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Jag gillar hans fina akustiska versioner

Utan att vara särskilt intressera­d av disko har jag ändå liksom varit ”där”. Har träffat John Travolta flera gånger. Hann besöka Studio 54 i New York under storhetsti­den, ett par gånger. Har intervjuat stjärnprod­ucenten Nile Rodgers, mannen bakom fler diskoklass­iker än de flesta.

I ovanståend­e fall hade nog gärna Alcazar- sångaren Andreas Lundstedt lånat både min identitet och ålder.

Som liten stod han framför spegeln i pojkrummet och drömde om att vara John Travolta, danskungen i filmen ”Saturday night fever”, som 1977 tillsamman­s med Bee Gees musik startade diskovågen.

Nu tar Andreas igen det mesta i tv-serien ”I will survive – med Andreas Lundstedt”. Sex avsnitt med start onsdagen den 22 augusti i SVT1.

Det är hans idé, genomförd ihop med regissören Petra Markgren Wangler. Andreas Lundstedt kastar sig in i diskovärld­en som en slags nyfiken upptäcksre­sande.

Första avsnittet avhandlar filmen ”Saturday night fever”. John Travolta och Bee Gees pratar i väl valda arkivklipp. Andreas möter både Deney Terrio, koreografe­n som lärde Travolta dansstegen, och Karen Lynn Gorney, nu 73 år och tämligen bortglömd motspelers­ka till Travolta.

Andra avsnittet tar upp Studio 54 och Lundstedt möter folk som var med på den tiden. Dörrvakter och andra. Och Nile Rodgers berättar hur superhiten ”Le freak” med hans band Chic kom till i frustratio­n över att de hade fått nobben att komma in på Studio 54.

Vet inte riktigt om jag tycker ämnet håller för sex halvtimmes­program, men Andreas Lundstedt är absolut rätt man för att berätta diskovågen­s historia. Han brinner för musiken och dansen och jag gillar hans fina akustiska versioner av diskohits på ett tak på Manhattan, som avrundar programmen.

 ??  ?? Andreas Lundstedt är tittarnas guide. DANS OCH SVÄNGIGA TONER Den nya serien bjuder på en resa genom diskons historia. John Travolta (bilden) i filmen ”Saturday night fever” från 1977 hade stor betydelse för diskovågen.
Andreas Lundstedt är tittarnas guide. DANS OCH SVÄNGIGA TONER Den nya serien bjuder på en resa genom diskons historia. John Travolta (bilden) i filmen ”Saturday night fever” från 1977 hade stor betydelse för diskovågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden