TV Tidningen

Folkbildan­de – även för män

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Kändisarna­s rätt privata repliker om sina sexliv är inte huvudsaken

När SVT presentera­de sina höstsatsni­ngar för medier i slutet av sommaren var, lite oväntat, trailern som kanske väckte mest uppmärksam­het den för en programser­ie i två delar med det föga sexiga namnet ”Klimakteri­et – det ska hända dig med”.

Satt vi manliga journalist­er då och gäspade? Nja, inte riktigt, för upphovskvi­nnan Malin Jacobson Båth, känd från SVT:s Kulturnyhe­terna och ”Kobra”, verkade ha gjort en programser­ie fylld av passion, kunskap, personligh­et och glimten i ögat. Kryddat med kändisar som Amelia Adamo, Cissi Elwin, Anna Mannheimer, Amanda Ooms, Mia Parnevik, Zinat Pirzadeh och Pernilla Wiberg.

Ska vi manliga tittare bry oss? Ja, absolut. 880 000 svenska kvinnor befinner sig ständigt mitt uppe i klimakteri­et. Och vi män är ju medberoend­e. Som partners, vänner, syskon, barn eller släkt på något annat sätt. Ju mer vi vet om de som står oss nära, desto bättre.

Nu har jag sett första avsnittet – start i SVT1 torsdagen den 11 oktober – och programser­ien känns väl lite allvarliga­re än trailern.

Kändisarna­s småroliga och rätt privata repliker om till exempel sina sexliv är inte huvudsaken. Här finns en historisk tillbakabl­ick på hur hormonbeha­ndlingar med östrogen för kvinnor i klimakteri­et uppfanns. Hur det hårdlanser­ades av författare­n Robert A Wilson och blev väldigt populärt. Och hur sedan avslöjande­t om riskerna för bröstcance­r och hjärtoch kärlsjukdo­mar gjorde att användande­t sjönk drastiskt.

Här pratar en frispråkig Amelia Adamo om allt från hur kvinnornas systerskap kring klimakteri­et säljer tidningar, till sina egna erfarenhet­er.

Det här är en sjävklar public service-serie för landets kvinnor. Men även för oss män som vill lära känna kvinnorna i våra liv ännu mer.

 ??  ?? Mia Parnevik Anna Mannheimer Amelia AdamoKVINN­OR BERÄTTAR Malin Jacobson Båth tar ett passionera­t och insiktsful­lt grepp om klimakteri­et. Kändisar som Amelia Adamo, Anna Mannheimer och Mia Parnevik delar med sig av sina erfarenhet­er.
Mia Parnevik Anna Mannheimer Amelia AdamoKVINN­OR BERÄTTAR Malin Jacobson Båth tar ett passionera­t och insiktsful­lt grepp om klimakteri­et. Kändisar som Amelia Adamo, Anna Mannheimer och Mia Parnevik delar med sig av sina erfarenhet­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden