TV Tidningen

En av årets bästa dramaserie­r

- JAN- OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Cirka 300 000 har redan sett serien i tablå-tv. Och chansen finns fortfarand­e att se en av årets bästa dramaserie­r på SVT Play, fram till den 7 november. Det handlar om ”Liberty”.

5 gånger 60 minuter om två skandinavi­ska familjer i 1980-talets Tanzania. Några är idealister, som Sofie Gråbøls passionera­de sjuksköter­ska. Andra vill bara tjäna pengar, som Magnus Kreppers cyniska sågverksäg­are. Gråbøls unga son ( Anton Hjejle) vill mest bara festa och försöka driva diskoteket Liberty ihop med sina nya afrikanska vänner. Här finns rasism, korruption, biståndsfu­sk och kolonialis­m i en salig röra. De vita, både män och kvinnor, lever i en till synes skyddad tillvaro med sprit och sex, med varandra och med sina svarta tjänare och tjänarinno­r. Till sist ställs allt på sin spets …

Serien må vara dansk, men regissören är svensk,

Mikael Marcimain. Han som gjort några av alla tiders bästa svenska tvserier, som ”Graven”, ”Lasermanne­n” (båda 2005), ”Upp till kamp” (2007) och senast ”Gentlemen & gangsters” (2016).

Sällan har jag som åskådare så effektivt känt mig förflyttad till och indragen i livet i en annan tid, på en annan kontinent, som när Marcimain tar oss med till ett Afrika för drygt 30 år sedan (serien är inspelad i Sydafrika). Man brukar tala om att människor ”går igenom rutan”. Det gör hela kulturkroc­ken i ”Liberty”. Inte minst tack vare fantastisk­a skådespela­rprestatio­ner. Ingen nämnd, ingen glömd. Missa inte!

Fina K Special-filmen ”Författare­n Jakob Ejersbo”, om dansken (1968–2008) som skrev förlagan till tv-serien, togs tyvärr nyligen bort. Men kvar länge till är dokumentär­en ”En afrikansk kärleksaff­är”. Som visar att verklighet­en bland danskar i Afrika var och är både ännu mer trasig och rasistiskt gubbsjuk än i ”Liberty”. Sevärd överkurs.

” Här finns rasism, korruption, biståndsfu­sk och kolonialis­m i en salig röra

 ??  ?? IDEALIST Sofie Gråbøl spelar den passionera­de sjuksköter­skan Kirsten i utmärkta danska serien ”Liberty” som ligger ute på SVT Play. Den utspelar sig i 1980-talets Tanzania.
IDEALIST Sofie Gråbøl spelar den passionera­de sjuksköter­skan Kirsten i utmärkta danska serien ”Liberty” som ligger ute på SVT Play. Den utspelar sig i 1980-talets Tanzania.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden