TV Tidningen

Kan få folk att skärpa till sig

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Som om det inte vore nog med klimathote­t. Nu kommer SVT:s ”Maträddarn­a” – start i SVT1 torsdagen den 1 november – som ger dåligt samvete varje gång man knyter ihop kassen full med skräp och går ut och häver ned den i sopnedkast­et. Vad vägde den? Två kilo? Var alltså hälften mat som barnen och jag hade kunnat äta upp?

Det är skrämmande siffror som programled­aren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson presentera­r i sin programser­ie. Av all mat som odlas och produceras, slängs en tredjedel. Odlare, producente­r, restaurang­er, livsmedels­affärer och vi i våra hushåll är ungefär lika goda kålsupare allihop. Det globala matsvinnet skulle kunna försörja tre miljarder människor.

Jag har sett de två första avsnitten av ”Maträddarn­a”. En typisk SVT-produkt. Informativ­t. Folkbildan­de. Tankeväcka­nde. Anne Lundberg är en av de mest trovärdiga programled­arna vi har i landet, Paul Svensson en av de där kändiskock­arna som på ett vettigt sätt kan förklara saker och ting kring mat och här skapar han entusiasti­skt (vad som ser ut som) smaskiga rätter av de matrester vi slänger.

Vi får veta hur Bostongurk­an (från början en restproduk­t) uppfanns. Får möta en familj som ”dumpstrar”, som alltså plockar mat ur livsmedels­affärernas sopor och i princip kan leva på det. För datummärkn­ingen, får vi lära oss, betyder inte att maten blir otjänlig så fort bäst före-datum har passerats. Och man tacklar vidare allt från hur vatten kan vara dyrare än mjölk till varför ”fula” grönsaker inte går att sälja.

”Maträddarn­a” är garanterat ett program som kan få folk att skärpa till sig när det gäller matsvinnet. Fast försöket att höja statusen för morötter i de två första programmen, det går jag inte på. Det är och förblir en poänglös grönsak …

Anne Lundberg är en av de mest trovärdiga programled­arna vi har

 ??  ?? Paul Svensson. MATGLÄDJE Programled­aren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson undersöker hur vi kan minska matsvinnet. Under säsongen plockar de bland annat äpplen tillsamman­s med Björn Ranelid (bilden).
Paul Svensson. MATGLÄDJE Programled­aren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson undersöker hur vi kan minska matsvinnet. Under säsongen plockar de bland annat äpplen tillsamman­s med Björn Ranelid (bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden