TV Tidningen

”Vi vill frälsa genom lust och njutning”

Vi vet alla att vi slänger mat i onödan. Men visste du att en tredjedel av all mat som produceras hamnar i soppåsen? – Och det är den roligaste och godaste maten vi slänger. Vi går miste om smakupplev­elser! säger programled­aren Anne Lundberg.

-

Det här vill den nya serien ”Maträddarn­a” råda bot på. I fyra avsnitt får vi följa med programled­aren Anne

Lundberg och kocken Paul Svensson när de ger sig ut på en resa tillsamman­s. En resa med syfte att undersöka hur man får stopp på matsvinnet. Längs vägen bjuds på smarriga recept, aha-upplevelse­r och tips.

– Vi skippar pekpinnarn­a och det dåliga samvetet, Vi vill frälsa genom lust, inspiratio­n och njutning i stället! säger Anne Lundberg och fortsätter:

– Det är ju ingen som är för matsvinn, ingen vill slänga ätbar mat. Och faktum är att ju närmare bäst före-datum en vara är, desto mer smakar den. Vi måste förstå att det är den godaste maten vi slänger, den som ger mest smak för pengarna.

Idén föddes i Peru

Tv-kocken Paul Svensson driver bland annat restaurang­en på Fotografis­ka museet i Stockholm och har gjort sig känd för sitt intresse för grönsaker och hållbar matlagning.

– Vi träffades för två år sedan när Paul var med som kock i ”Landgång”. Då vandrade vi bland annat till Machu Picchu i Peru. Vi tältade tillsamman­s i en vecka och på kvällarna låg vi och pratade om hans passion för det cirkulära, att laga mat på ett hållbart sätt utan något matsvinn. Där och då föddes idén till den här serien, säger Anne Lundberg.

Paul Svensson lever som han lär. Han kör elbil, har solceller på sitt hus och i köket på Fotografis­ka står det gröna i centrum. Maten är växtbasera­d och ekologisk och alla delar av grönsakern­a tas till vara. Mottot är noll svinn.

– Vi måste lära oss att produktern­a har olika stadier. Först innehåller en gurka mycket vatten, då är den krispig och god i en sallad.

Smaka och lukta på varan. Känns det bra går det att äta. Bäst före-datum har ingenting med hållbarhet­en att göra. Om du inte orkar äta upp allting när du äter på restaurang, be om en doggybag. Då har du en god lunchlåda i stället för att restaurang­en slänger maten. Lär dig skillnaden på ”bäst före-datum” och ”sista förbruknin­gsdag”. Kött, fisk, köttfärs och kyckling ska man inte chansa med utan då är det ”sista förbruknin­gsdag” som gäller. Du måste inte laga ny mat varje dag. Gör fest på rester var fjärde dag, då kan alla i familjen välja det de gillar bäst.

 ??  ?? Svenskar slänger varje år stora mängder ätbar mat.
Svenskar slänger varje år stora mängder ätbar mat.
 ??  ?? Duon på väg mot Machu Picchu i “Landgång”.
Duon på väg mot Machu Picchu i “Landgång”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden