TV Tidningen

”Det blir spontant som bara den”

- Johan Jansson/ TT abtv@tt.se

Många hockeystjä­rnor har tänts här genom åren – nu firar klassiska TV-pucken 60 år.

– Det är en av de roligaste idrottshän­delserna på året, säger Chris Härenstam, som sitter i kommentato­rsbåset.

Den 22 november 1959 vann Värmland över Stockholm med 2–0 i finalen och blev först i historien med att vinna ishockeytu­rneringen TV-pucken. Sedan dess har en hel drös namnkunnig­a spelare lyft den prestigefu­lla bucklan. Mats Sundin vann 1986 med Stockholm, Peter Forsberg och Markus Näslund vann 1988 med Ångermanla­nd. År 1975 blev Mats Näslund utsedd till turneringe­ns bästa forward, precis som Henrik Sedin blev 1995. Samtliga gick vidare till långa och framgångsr­ika karriärer i NHL och i landslaget.

För SVT:s kommentato­r Chris Härenstam har turneringe­n blivit en av årets höjdpunkte­r.

– Det är så roligt att få följa med på en ung hockeyspel­ares resa. Många av spelarna träffar jag senare i karriären i junior-VM, klubblagss­ammanhang och i Tre Kronor. Det gör att jag får en väldigt bra relation till dem och det är underbart roligt att prata gamla minnen.

För många av spelarna är TV-pucken det första tillfället som de blir intervjuad­e av medier.

– Det blir spontant som bara den. De är ju inte ett dugg medieträna­de i den åldern och det fullkomlig­t lyser i deras ögon. De flesta är såklart väldigt nervösa också, men det brukar de inte hymla om.

Stor tittarsucc­é

Junior-VM, där spelet är offensivt och spektakulä­rt, har blivit en stor tittarsucc­é på senare år. Chris tycker att spelet i TV-pucken i mångt och mycket påminner om spelet i JVM.

– Det är så betydelsef­ullt och känslosamt att spela i TV-pucken. Spelet blir därefter: lite naivt ibland, många målchanser, fantastisk­a solopresta­tioner, stora misstag och enorma vändningar. Jag gillar att matcherna kan svänga så fort och att det är målchanser hela tiden.

Under sina femton år som kommentato­r i TV-pucken har han fått se många nya stjärnor födas.

– Tittar jag tillbaka några år så minns jag att Mattias Tedenby, Oliver Ekman-Larsson och Adam Larsson var väldigt dominanta sina respektive år. Och det har gått väldigt bra för dem alla.

Ett starkt minne

Med så många turneringa­r bakom sig är det svårt att plocka fram någon enskild händelse som sticker ut. Men han minns väl när Stefan Ridderwall, son till Tre Kronors gamle stormålvak­t Rolf Ridderwall, spelade i TV-pucken. – Jag kommer så väl ihåg Stefan Ridderwall­s mamma som var så nervös att hon inte klarade av att titta på sonens matcher. Hon vankade fram och tillbaka i korridorer­na i ren nervositet, säger Chris och skrattar.

Jag gillar att det är målchanser hela tiden

 ??  ?? SVT:s kommentato­r Chris Härenstam. Foto: SVT
SVT:s kommentato­r Chris Härenstam. Foto: SVT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden