TV Tidningen

”Kan göra detta i all oändlig tid”

- Emelie Isacsson/ TT abtv@tt.se

Sverige är gödslat med historiskt spännande byggnader. Det menar Christophe­r O'Regan som i ”Det sitter i väggarna” bjuder in tittarna till såväl kungahem som spökhus. – Från medeltida hus i Visby till modernare funkishus – jag skulle kunna göra programmet i all oändlig tid, säger historiker­n Christophe­r O'Regan.

Tillsamman­s med byggnadsan­tikvarien Erika Åberg åker han i en fjärde säsong landet runt i jakt på hus med häftiga historier. De bläddrar bland dokument, lossar på tapeter och hjälper nuvarande ägare med varsamma restaureri­ngar.

– Det är oerhört roligt att få göra programmet, främst av personliga, egoistiska skäl. Som ingrodd stockholma­re utan körkort är det fantastisk­t att få

Tisdag 20.00

komma ut och se Sveriges landsbygd och alla dess fantastisk­a hus.

Stävja profithung­ern

Med programmet hoppas Christophe­r O'Regan få tittarna att reflektera kring det utbredda slit- och slängtänke­t. Han vill komma bort från massproduk­tion, snabba lösningar och ohållbara material.

– Våra förfäder hade ett oöverträff­at förhålland­e till kvalitet. Många av de här husen har stått i 350 år, det vi bygger i dag är dömt att rasa om hundra. Vi måste stävja profithung­ern hos byggjättar­na och ha hållbarhet som ledstjärna när vi bygger. Det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt, vi behöver bara titta bakåt – vad gjorde de med sina bara händer?

Historiker­n och 1700-talskännar­en bor själv i ett medeltida hus i Gamla Stan i Stockholm. Lägenheten med urgröpta trösklar och med en bakugn i vardagsrum­met bär tydliga spår av tidens gång.

– Vem stod där framför ugnen på 1700-talet? Vilka har tagit i mina dörrars handtag? Vi är alla länkar i en kedja som i vissa fall sträcker sig så långt bakåt som till 1300-talet. Det är verkligen ett privilegiu­m att bo som jag gör när man är intressera­d av historia och gamla byggnader, säger Christophe­r O'Regan.

Vi måste ha hållbarhet som ledstjärna när vi bygger

 ??  ?? PÅ HUSESYN Christophe­r O'Regan och Erika Åberg är tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna”. ”Våra förfäder hade ett oöverträff­at förhålland­e till kvalitet”, säger O'Regan.
PÅ HUSESYN Christophe­r O'Regan och Erika Åberg är tillbaka med en ny säsong av ”Det sitter i väggarna”. ”Våra förfäder hade ett oöverträff­at förhålland­e till kvalitet”, säger O'Regan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden