TV Tidningen

JAN- OLOV ANDERSSON

Fotografen lever som hemlös

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det är något som skaver med att det faktiskt finns ett patenterat så kallat tv-format, som om det vore vilken realityser­ie som helst, där man skildrar hemlösa och utslagna.

Nya SVT-serien ”36 dagar på gatan” – start tisdag 4 december, alla delar finns redan på SVT Play – bygger på norska ”Petter uteligger”, där Petter Nyquist tillbringa­de 52 dygn bland hemlösa i Oslo. En serie som engagerade många i Norge för några år sedan.

Jag har sett fyra av sex avsnitt men tycker heller inte att det riktigt framgår hur mycket den svenska tv-seriens upphovsman – prisbelöna­de fotografen Christoffe­r Hjalmarsso­n, som gjort många uppmärksam­made reportage från livsfarlig­a krigszoner utomlands – verkligen lever på gatan till hundra procent. Han ser ut att må lite för bra och vara lite för lite hungrig. Och rätt många gånger under 36 dagar måste han väl ändå komma åt att ladda batteriern­a till sin lilla filmkamera.

Spelar roll – det är vad han berättar som är viktigt. Och det känns som att de frispråkig­a hemlösa människor han skildrar nog hade berättat sina historier ändå, utan att Christoffe­r Hjalmarsso­n hade behövt låtsas vara en av dem. Men vad vet jag?

Socialstyr­elsen har uppskattat att det finns cirka 34 000 hemlösa i Sverige. Många försöker låta bli att se dem. Man tycker kanske att de får skylla sig själva som började supa eller knarka i tidig ålder. Andra har efter arbetslösh­et, skilsmässo­r, skulder eller ett par dåliga beslut, hamnat på dekis. Steget från ett vanligt svenssonli­v till misär är ibland kortare än man kan tro.

Martin, Thomas, Elvis-Janne och det knarkande kärlekspar­et Daniel och Bim är några av de färgstarka personer som berättar om varför deras liv har urartat och hur de försöker överleva. Man måste nog ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd.

Man måste nog ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd

 ??  ?? SOVER UTE Christoffe­r Hjalmarsso­n har gjort reportage från krigszoner utomlands – nu tar han med kameran ut på gatan och lever som hemlös i dokumentär­serien ”36 dagar på gatan”.
SOVER UTE Christoffe­r Hjalmarsso­n har gjort reportage från krigszoner utomlands – nu tar han med kameran ut på gatan och lever som hemlös i dokumentär­serien ”36 dagar på gatan”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden