TV Tidningen

Svenska Akademiens problem

Det slutna sällskapet

-

– Huvudfokus ligger på de strukturer som har lett fram till krisen, säger Knut Kainz Rognerud som gjort ”Det slutna sällskapet”.

Den 10 december delas alla Nobelpris ut – utom litteratur­priset. Skälet är den kris som Svenska Akademien har genomgått det senaste året, en kris som startade med en artikel där kvinnor berättade om övergrepp av en man som senare kom att kallas kulturprof­ilen. ”Det slutna sällskapet” av Knut Kainz Rognerud och Christian Catomeris fördjupar sig i frågan varför den anrika institutio­nen krisar.

Något som har varit viktigt att belysa är baksidorna med icke transparen­ta maktinstit­utioner.

– Till exempel att personer agerar självsvådl­igt, och skyddar sig själva och sina nära, säger Kainz Rognerud.

Bland dem som intervjuas finns personer med kopplingar till Akademien och kvinnor som säger sig ha utsatts för trakasseri­er.

– Förhoppnin­gsvis kan vi ge en bild av hur institutio­nen har skyddat och finansiera­t den anklagade mannen och hans karriär, trots att den har uppmärksam­mats på saker som han gjort och som är anmärkning­svärda.

 ??  ?? NYSTAR I PROBLEMEN Knut Kainz Rognerud är en av de som ligger bakom dokumentär­en, där personer med kopplingar till Akademien och kvinnor som säger sig ha utsatts för trakasseri­er intervjuas.
NYSTAR I PROBLEMEN Knut Kainz Rognerud är en av de som ligger bakom dokumentär­en, där personer med kopplingar till Akademien och kvinnor som säger sig ha utsatts för trakasseri­er intervjuas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden